Consument verwacht stijging hypotheekrente

0

Eind 2019 staat de hypotheekrente voor 20 jaar vast op 2,81%. Dat is althans de voorspelling van de ruim 300 consumenten die meededen met de rentestandactie van Van Bruggen Adviesgroep. De adviseurs van Van Bruggen stemden ook en voorspellen een iets grotere stijging tot 2,88%.

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep verwacht de komende weken echter eerst nog een rentedaling. “Sinds de tweede week van oktober hebben we geen echt serieuze hypotheekrenteverlaging meer gezien en vertonen de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrentes een vlakke lijn, terwijl de kapitaalmarktrente wel met ruim 0,3% is gedaald. Ik verwacht dat geldverstrekkers in dit nieuwe jaar actief inzetten op een betere concurrentiepositie en dat we de komende weken eerst hypotheekrenteverlagingen gaan zien.”

Geen voorspelling is zeker

Meijer verwacht net als de consumenten en de adviseurs bij Van Bruggen Adviesgroep dat gedurende het jaar de hypotheekrentes zullen gaan oplopen. Tegelijkertijd merkt hij op dat niemand in de toekomst kan kijken en ook experts er naast kunnen zitten met hun voorspelling. “Toen in 2011 de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente nog tussen de 5,5% en 6% lag, was er geen enkele expert die voorspelde dat dit tarief de jaren erna nog zou halveren. Het omgekeerde scenario van een sterk stijgende hypotheekrente is niet heel waarschijnlijk, maar het is toch raadzaam in je overwegingen mee te nemen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.