Consument vertrouwt eigen keuze zorgpolis

0

Het zelfstandig kiezen en gebruiken van een zorgverzekering vereist bepaalde vaardigheden van verzekerden in Nederland. Toch heeft het merendeel van de verzekerden in Nederland vertrouwen in hun eigen vaardigheden, blijkt uit het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.

Het onderzoek uit februari 2020 toont echter wel een paar aandachtspunten aan. Zo geeft een meerderheid van de respondenten aan dat het onwaarschijnlijk is dat ze te weten kunnen komen wat ze als verzekerde zelf moeten betalen voor geneesmiddelen op recept. Verder geven de deelnemende verzekerden aan niet goed te weten wat te doen als hun verzekeraar weigert te betalen voor zorg die volgens hen moet worden vergoed, en waar ze moeten aankloppen bij betalingsproblemen.

Het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg constateert ook een samenhang tussen het opleidingsniveau van verzekerden en de zelf-beoordeelde zorgverzekeringsvaardigheden: verzekerden met een laag opleidingsniveau schatten hun zorgverzekeringsvaardigheden lager in dan verzekerden met een midden of hoog opleidingsniveau.

Resultaten

Ongeveer driekwart van de ondervraagde verzekerden geeft aan redelijk of heel zeker te zijn dat ze de begrippen en termen over zorgverzekeringen begrijpen (77%), dat ze de benodigde informatie kunnen vinden om een zorgverzekering te kiezen (78%), en dat ze een zorgverzekering kiezen die bij hun past (75%). 7 op de 10 verzekerden geven aan redelijk of heel zeker te zijn dat ze kunnen inschatten hoeveel ze het komende jaar zelf moeten betalen voor hun zorg (69%) en dat ze weten welke vragen ze moeten stellen om een passende zorgverzekering te kiezen (69%).

Hulp bij betalingsproblemen

Als het gaat om het inschakelen van financiële hulp is men minder zeker. Twee derde van de verzekerden in Nederland (66%) geeft aan helemaal niet of een beetje zeker te weten waar ze terecht kunnen voor financiële hulp als ze de zorgverzekering niet kunnen betalen. Als een mogelijke verklaring voor dit resultaat geeft Nivel dat het merendeel van de verzekerden zich nog nooit in zo’n situatie heeft bevonden, waardoor deze kennis voor hen nog niet van belang is geweest.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.