Consument leent vaker voor verbouwen en minder vaak voor auto’s en boten

0

In de eerste helft van dit jaar hebben consumenten vaker geld geleend voor een verbouwing. Geld lenen voor auto’s en boten was minder trek. Dit blijkt uit de Datamonitor lenen van Geld.nl.

In januari t/m juni 2022 was 15,25% van het aantal aangevraagde leningen via de site voor een verbouwing. Dat is ruim 2,5% meer dan in 2021. “Je woning verbouwen is sinds de coronacrisis heel populair”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite. “Vorig jaar zagen veel mensen hun woning hard in prijs stijgen en waren de hypotheekrentes nog laag, waardoor veel mensen ervoor kozen een verbouwing te financieren met hun hypotheek. In 2022 zijn de hypotheekrentes juist flink gestegen, waardoor mensen toch weer vaker voor een persoonlijke lening kiezen.”

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening afsluiten voor je verbouwing of het verduurzamen van je woning is vaak ook een voordeligere keuze dan je hypotheek verhogen, zegt Bulthuis. “Bij het verhogen van je hypotheek betaal je vaak opnieuw notaris- , advies- en afsluitkosten. Dit is al snel een paar duizend euro. Bij een persoonlijke lening heb je die kosten niet. Je betaalt dan wel een hogere rente dan voor je hypotheek, maar door die extra kosten is bij bedragen tot ongeveer 30.000 euro een persoonlijke lening alsnog goedkoper.”

Inflatie

Naast dat mensen vaker geld lenen voor een verbouwing, ziet Geld.nl ook dat ze hogere bedragen lenen. In 2021 was het gemiddelde leenbedrag voor een verbouwing 16.000 euro. Dat was in de eerste maanden van 2022 bijna 17.300 euro, een stijging van ruim 8%. “Door de inflatie en tekorten aan bouwmaterialen zijn verbouwingen de laatste jaren ook flink duurder geworden”, zegt Bulthuis. “Hierdoor hebben mensen dus ook meer geld nodig als ze gaan verbouwen.”

Minder vaak lenen voor auto

Dat er hogere bedragen geleend worden, ziet Geld.nl ook bij leningen voor auto’s. Tussen januari en juni 2022 leenden mensen gemiddeld 12.554 euro voor een auto. Dit was in 2021 nog 11.900 euro. “Dit komt vooral doordat de prijzen van auto’s flink gestegen zijn”, zegt Bulthuis. Tweedehands auto’s kosten nu al snel duizenden euro’s meer dan in 2020. Aan de andere kant is het aantal mensen dat een lening afsluit voor een auto in de eerst helft van 2022 afgenomen. In 2021 leende nog 30,5% van de consumenten die een lening afsloten voor een auto, nu is dat nog 29%. “Dit heeft wellicht ook te maken met de torenhoge prijzen die je op dit moment betaalt voor een occasion en de aanhoudende leverproblemen met nieuwe auto’s”, zegt Bulthuis. “Mensen stellen de aankoop van een auto dan liever nog even uit.”

Lenen voor boot minder in trek

Een andere opvallende ontwikkeling ziet de vergelijkingssite bij leningen voor boten. Het aandeel leningen voor een boot daalde tussen 2021 en de eerste helft van dit jaar van 0,78% naar 0,49%. “Dat is een daling van ruim 37%”, zegt Bulthuis. “De daling komt vooral doordat boten tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021 juist heel populair waren. Mensen kozen vaker voor een vakantie en recreatie in eigen land en een eigen boot was daarbij enorm gewild. Dit lijkt nu dus weer iets terug te lopen.”

Economische onzekerheid

Wat hier volgens Bulthuis ook mee kan spelen, is dat mensen door de economische onzekerheid luxe aankopen als een boot nu liever uitstellen. Bovendien zijn de brandstoffenkosten behoorlijk hoog en is het steeds moeilijker om een betaalbare ligplaats te vinden voor een boot. “Dat zijn allemaal factoren die de aanschaf van een boot nu minder aantrekkelijk maken”, zegt Bulthuis.

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.