Consument laat tandartsverzekering vaker vallen

0

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlanders zal in 2014 geen tandartsverzekering afsluiten bij zijn of haar zorgverzekering. Dit jaar is dit nog één op de drie.

Dit blijkt uit onderzoek van ZorgWijzer.nl onder 418 respondenten. 35 procent zal volgend jaar nog wel zichzelf aanvullend gaan verzekeren voor de tandarts en het overige deel (achttien procent) weet het op dit moment nog niet.

Sinds 2011 is de tandartsverzekering vanaf 18 jaar los van het basispakket gekoppeld, waardoor zorgverzekeraars aparte aanvullende verzekeringen in het leven hebben geroepen om de kosten van de tandarts of orthodontist te kunnen dekken. De dekking en het percentage dat maximaal vergoed wordt kan verschillen per tandartsverzekering en verzekeraar.

Dit jaar heeft ongeveer één op de drie Nederlanders geen tandartsverzekering afgesloten, maar dit aantal zal in 2014 gaan stijgen naar bijna 50 procent. De reden van deze groei is dat verzekerden steeds bewuster worden van wat een controle of behandeling kost bij de tandarts en wat er betaald moet worden aan een tandartsverzekering.

Bij veel mensen is dit een simpele rekensom en is het veel voordeliger – mits het gebit in gezonde toestand verkeerd – om de tandartskosten uit eigen zak te betalen. De kosten van twee controles per jaar (ongeveer 40 euro) wegen namelijk niet op tegen de premie voor een tandartsverzekering (ongeveer 200 euro per jaar).

De twijfelaars hebben voornamelijk als reden te willen wachten totdat de premies en dekkingen voor 2014 bekend zijn gemaakt. De zorgverzekeraars hebben nog tot 18 november de tijd om dit te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.