Consument kiest voor kortere rentevaste periode

0

Uit cijfers van De Hypotheekshop blijkt dat consumenten steeds vaker kiezen voor een kortere rentevaste periode.

Terwijl de hypotheekrente blijft dalen (januari 2,50%; april 2,43%), kiezen consumenten er juist voor om de rente korter vast te zetten (januari 16,8 jaar; april 16,1 jaar). Belangrijke oorzaak lijkt het renteoffensief van banken op met name 10 jaar rentevaste hypotheken, en de introductie van rentekortingen bij verduurzaming en annuïtaire aflossing. Het percentage consumenten dat voor 10 jaar vast kiest, is daardoor met 36% bijna even hoog als in maart 2018 (37%). Volgens De Hypotheekshop hebben ook de stijging van de huizenprijzen en de afname van tophypotheken mogelijk invloed op de keuze voor een kortere renteperiode.

Rentetarieven wijzigen steeds vaker

Bijna alle actieve geldverstrekkers hebben de laatste maanden hun rentetarieven aangepast, alleen voor Philips en Lloyds is dat langer geleden.

De Hypotheekshop

Hoewel veel geldverstrekkers hun rentetarieven in april nog hebben verlaagd, geldt dat niet voor alle verstrekkers. Grote aanbieders als NN, Aegon, MUNT, Obvion en Syntrus hebben vooralsnog niet gereageerd op de recente rentewijzigingen door de concurrentie. Opvallend veel verzekeraars pasten deze keer de rente aan: met name Allianz en Reaal voerden flinke verlagingen door, terwijl ook ASR en (het niet meer actieve) Delta Lloyd de rente wijzigden. ABN Amro verlaagde de rente eveneens fors, maar liet daarbij de tarieven voor annuïtair en lineair ongemoeid.

Ondanks dat geldverstrekkers de laatste jaren hun doorlooptijden voor nieuwe klanten redelijk op orde hebben, beginnen deze bij een enkeling inmiddels toch wat op te lopen. De Hypotheekshop gaat ervan uit dat deze aanbieders tijdig adequate maatregelen zullen treffen om te voorkomen dat huizenkopers in de problemen komen als de verwerking van hun dossier langer duurt dan vooraf ingeschat.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar