‘Consument kan tot bijna 600 euro besparen op zorgverzekering’

0

Doordat de premies voor zorgverzekeringen voor 2021 nog verder uiteen lopen tussen de verschillende zorgverzekeringen dan andere jaren, valt er dit jaar nóg meer te besparen. Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de besparing voor de zorgverzekering in 2021 gemiddeld kan oplopen tot bijna 600 euro per jaar. In 2020 was dit nog ongeveer 500 euro per jaar.

De vergelijkingssite berekende voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften de premieverschillen voor de zorgverzekering 2021. “Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 504 euro per jaar. Als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro is het verschil 444 euro per jaar”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Aanvullende verzekeringen

Wie naast de basisverzekering één of meer aanvullende verzekeringen afsluit, kan in 2021 zelfs nog meer besparen. Bulthuis: “De meeste mensen die zich aanvullende verzekeren, kiezen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. Als je bijvoorbeeld negen fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro. Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op de zorgverzekering hierdoor bijna 600 euro per jaar.”

Restitutiepolissen

Vooral bij de basisverzekeringen zijn de grote premieverschillen opvallend. De dekking van de basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Dat de premies toch zoveel verschillen, komt volgens Bulthuis vooral door de vrije zorgkeuze. “De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze. Daarnaast regel je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online. Bij de duurdere zorgverzekeraars betaal je ook voor de kantoorpanden, administratie, et cetera.”

Totaalpakketten

Bulthuis: “Bij de aanvullende verzekeringen zijn de premieverschillen zo groot doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. Voor alleen negen fysiotherapiebehandelingen moet je dan een aanvullende verzekering nemen die bijvoorbeeld ook alternatieve geneeswijzen of brillen vergoedt, terwijl je daar misschien helemaal geen gebruik van maakt. Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.