Consument interpreteert offerterente anders, Kifid gaat mee  

0

In een offerte staat dat de hypotheekaanbieder over het geld in het bouwdepot rente betaalt die ‘1% lager is dan de rente die u voor de lening betaalt’. De ontvangers van die offerte lezen dit als ‘één honderdste van het rentepercentage’. De Geschillencommissie van Kifid gaat akkoord met die interpretatie.

Wanneer de betekenis van een bepaling in de offert niet duidelijk is, dan krijgt de voor de consument meest gunstige uitleg voorrang. Zo blijkt ook uit een deze week gepubliceerde uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid. De Geschillencommissie oordeelt dat de tekst in de eerdergenoemde offerte op twee manieren kan worden uitgelegd: “De consumenten hebben uit de tekst in de offerte begrepen dat de geldverstrekker (a.s.r.) aan hen 99% van het gewogen gemiddelde van 2,086% rente zou uitkeren.

De geldverstrekker had het misverstand over de betekenis van ‘1% lager’ eenvoudig met een voorbeeld kunnen voorkomen. Nu dat niet is gebeurd, is er onduidelijkheid over de betekenis van ‘1% lager’ in de offerte. De tekst ‘1% lager’ kan worden begrepen als ‘één procentpunt lager’, maar strikt taalkundig ook als ‘één honderdste van een rentepercentage lager.”

Extra motivatie

De voor de consumenten meest gunstige uitleg van het begrip ‘1% lager’ krijgt voorrang, aldus de uitspraak van de Geschillencommissie. a.s.r. moet met terugwerkende kracht over de gehele looptijd van het bouwdepot rekenen met een rentevergoeding van 2,065%. Daarbij is volgens de Geschillencommissie in deze zaak ook van belang dat klagers hebben gezien dat andere hypotheekaanbieders over het geld in een bouwdepot veelal een rentevergoeding betalen die gelijk is aan de rente die voor de hypotheek wordt betaald. In dat licht vonden klagers een afwijkend rentetarief voor het bouwdepot van 2,065% logisch.

Het bedrag dat de consumenten tot op heden te weinig aan rentevergoeding voor het bouwdepot hebben ontvangen, moet a.s.r. alsnog aan klagers uitkeren. Deze uitspraak (GC 2021-0631) is bindend.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.