Consument iets positiever over woningmarkt

0

In de laatste pre-corona meting van de Eigen Huis Marktindicator geloofde maar 2% van de Nederlanders in dalende huizenprijzen. Dit nam in coronatijd toe tot 20% in juni, maar in juli is het beeld weer gedraaid en verwacht nog 16% van de Nederlanders een daling van de huizenprijzen. 

De invloed van corona op de stemming op de woningmarkt is in de maand juli afgenomen. Het consumentenvertrouwen steeg met twee punten, maar bleef daarmee nog wel licht negatief. De Eigen Huis Marktindicator kwam in juli uit op een score van 95, vijf punten onder de neutraalwaarde van 100.

Toch geeft nog steeds 68% van de woonconsumenten aan dat hun vertrouwen in de woningmarkt wordt beïnvloed door corona. Dat is een behoorlijk verschil ten opzichte van april, toen nog 83% aangaf beïnvloed te zijn. In juni was dit al teruggelopen naar 70%.

Renteverwachting

Sinds de uitbraak van het coronavirus maakten steeds meer mensen zich niet alleen zorgen over de huizenprijzen. Onder invloed van de coronacrisis dachten de afgelopen maanden ook steeds meer mensen dat de hypotheekrente matig tot sterk zou gaan oplopen. Waar voor de crisis slechts 17% hiervan uitging, was dat in april 26%, in mei 36% en in juni 44%. In juli dacht 40% er zo over, waarmee ook daar de omslag is ingezet.

Terug naar normaal

De groep mensen die het nu geen goed moment vinden om een huis te kopen is nog steeds ruim groter dan de groep die positief gestemd is, maar het verschil wordt kleiner. Vereniging Eigen Huis: “Vooral de economische situatie en inkomens die onder druk staan werden in het begin van de coronacrisis als groot probleem gezien. In juli zagen meer mensen de verslechterde betaalbaarheid en beperkte woningaanbod als boosdoeners. Daarmee lijkt de stemming op de woningmarkt langzaamaan weer terug te gaan naar de situatie voor corona.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.