Consument gaat flink besparen op zorgpolis

0

Volgend jaar besparen mensen ruim 28 euro per maand op hun zorgverzekering. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die door 1.000 klanten van vergelijkingssite Independer is ingevuld. Door kritisch te kijken naar met name aanvullende dekkingen en het verhogen van het eigen risico betaalt 88% van de mensen in 2013 minder voor hun zorgverzekering. 

De besparingen in dit onderzoek zijn overigens gebaseerd op de premies van mensen die konden besparen in 2013. Van de 1.000 ondervraagden kon 12 % niet besparen op hun zorgverzekering. Mensen besparen vaak door alleen zorg te verzekeren die ze daadwerkelijk nodig hebben. Ook het verhogen van het eigen risico levert een korting op van de verzekeraar. Daarnaast verschillen de premies van de basis- en aanvullende verzekering onderling sterk en kan met een collectiviteitskorting de besparing hoog oplopen. Ook zien steeds meer mensen dat de internetlabels van de grote zorgverzekeraars voordeliger zijn dan het collectieve aanbod via hun werkgever.

Voor een aanvullende verzekering betalen consumenten in 2012 gemiddeld 210,53 euro per jaar. Volgend jaar geven zij hier 174,03 euro aan uit, een kostendaling van 17,3% die wordt veroorzaakt doordat mensen een minder uitgebreide aanvulling kiezen. Met name de interesse voor de vergoeding van fysiotherapie neemt af. Vorig jaar zocht 66,5% van de mensen op Independer.nl een aanvullende dekking voor fysiotherapie. Voor volgend jaar zoekt maar 48,5% een zorgverzekering met fysiotherapievergoeding. Daarnaast geven mensen die een tandartsverzekering afsluiten volgend jaar bijna 10 euro minder uit aan deze verzekering door een lagere dekking te kiezen.

Naast het beperken van de aanvullende verzekering nemen ook steeds meer mensen een vrijwillig eigen risico. Volgend jaar neemt 28% van de mensen een vrijwillig eigen risico, in 2012 was dat 7%. De verhoging van het eigen risico met 500 euro neemt in populariteit toe. Zorgverzekeraars belonen deze maximale verhoging met een korting die kan oplopen tot gemiddeld 250 euro per jaar. Ook levert een vergelijking op basis van prijs en kwaliteit vaak een besparing op. Zo bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering in 2013 per jaar 318 euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.