Consument accepteert meer risico en lager rendement voor duurzame belegging

0

Particuliere beleggers lijken genoegen te nemen met lagere rendementen en meer risico als beleggingen duurzaam zijn. De maatschappelijke roep om duurzaam beleggen wordt steeds luider. De toezichthouder benadrukt daarom het belang van toezicht op duurzame beleggingen en duurzaamheidsclaims van aanbieders. Zo wil de AFM greenwashing voorkomen, waarbij aanbieders niet-duurzame producten aanprijzen als duurzaam.

Dat stelt de AFM op basis van consumentenonderzoek. “In de financiële markten is de transitie naar een duurzame samenleving en economie goed zichtbaar. Het aanbod voor consumenten van beleggingsproducten met een duurzaam karakter is sterk toegenomen. Wij wilden daarom onderzoeken in hoeverre particuliere beleggers bereid zijn meer risico of een lager rendement te aanvaarden voor een duurzame belegging”, aldus de toezichthouder

Gefingeerde advertenties

De AFM deed onderzoek met experimenten onder particuliere beleggers. Zo kregen mensen verschillende gefingeerde advertenties te zien. Daaruit bleek dat als alle kenmerken verder identiek zijn, beleggers een grote voorkeur hebben voor een duurzame belegging. Bovendien leek een duurzame belegging net zo aantrekkelijk als een gewone belegging die een lager risico of hoger verwacht rendement heeft. Mensen lijken een lager rendement te accepteren om duurzaam te kunnen beleggen. “Wij vinden het daarom belangrijk te weten hoe informatie over duurzaamheid wordt vormgegeven en welke invloed de marketing van duurzame producten heeft op het beleggingsgedrag van consumenten. Zij moeten bij elke financiële beslissing, duurzaam of niet, goed geïnformeerd worden en een product afnemen dat past bij hun behoefte”, zeggen de onderzoekers.

Voorkomen van greenwashing

Daarbij geldt dat de AFM greenwashing wil voorkomen, waarbij aanbieders niet-duurzame producten aanprijzen als duurzaam. Beleggingsproducten met een label ‘duurzaam’ moeten daadwerkelijk duurzaam zijn. Aanbieders moeten eerlijk en evenwichtig communiceren over hun producten. Het voorkomen van greenwashing is een van de risico’s die centraal staan in het toezicht op duurzaamheid.

Grotere transparantie

De AFM houdt toezicht op de naleving van wettelijke normen voor informatieverstrekking. Ook bij informatie over duurzame kenmerken van financiële producten staat voorop dat de informatie niet misleidt of beleggers een te rooskleurig beeld geeft van de (duurzame) prestaties. “Wij juichen de ontwikkeling van nieuwe Europese wetgeving toe, waarin onder meer een gedeelde definitie van duurzaamheid wordt geformuleerd. Ook zijn we voorstander van regulering en het onder toezicht stellen van ESG rating agencies. Deze stappen dragen bij aan een grotere transparantie en betere informatie in de markt voor duurzaam beleggen”, aldus de toezichthouder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.