Consolidatie en meer banen in intermediaire adviesmarkt

0

Het aantal kantoren dat zich bezighoudt met advies en bemiddeling in financiële producten, zoals verzekeringen en hypotheken, is ook in 2021 weer verder afgenomen. Consolidatie is daarvoor de belangrijkste reden. Tegelijkertijd stijgt nog altijd het aantal mensen dat werk vindt in de adviesmarkt.

Een almaar dalend aantal advieskantoren is een langjarige trend. Toch verloopt de afname van het aantal intermediairbedrijven minder snel dan door marktkenners was voorspeld. Over het jaar 2021 bedraagt die afname 2%, zo constateert het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) in de jongste ‘Marktflitsen Intermediaire Adviesmarkt’. Het RiFD registreert nog altijd meer dan 7.500 advieskantoren. Er waren in 2021 relatief veel starters: 356. Veel daarvan richten zich specifiek op de hypotheekmarkt.

Consolidatie

Veel adviesbedrijven maken inmiddels onderdeel uit van een groter geheel. Er zijn in totaal nog 6.500 verschillende groepen actief in de intermediaire adviesmarkt. Daarbinnen is het marktaandeel van de AM Top 100 opgelopen tot bijna 40%. Van die honderd grote kantoren is ongeveer de helft in handen van grote investeerders. Van dergelijke ‘consolidators’ zijn er in ons land achttien actief.

Werkgelegenheid

Ondanks de consolidatie die gaande is in de intermediaire adviesmarkt, blijft de werkgelegenheid stijgen. Ten opzichte van 2019 is zelfs sprake van een toename met 9%. Eind 2021 had een gemiddeld advieskantoor 4,2 fte in dienst. Er zijn in Nederland inmiddels 180 kantoren met meer dan 20 werknemers (fte) op de payroll. Deze adviesbedrijven zijn samen goed voor 45% van de werkgelegenheid in de sector.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.