Concurrentiestrijd laat hypotheekrente verder dalen

0

De gemiddelde hypotheekrente heeft opnieuw een historisch laag niveau bereikt. “De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG staat nu op 1,01% en is dit jaar niet eerder zo laag geweest”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker.

De dalende trend van de gemiddelde hypotheekrente die sinds medio juli 2020 is ingezet, heeft zich na een korte opleving ook in het derde kwartaal voortgezet. De sterkste dalingen doen zich voor bij de rentevaste periodes zonder NHG. Veel geldverstrekkers richten zich volgens De Hypotheker vooral op dit segment in de hypotheekmarkt, omdat bij de meerderheid van de hypotheekaanvragen vanwege de sterk gestegen huizenprijzen geen sprake is van NHG. Tegelijkertijd duikt de gemiddelde 30-jaarsrente met NHG 0,21% onder het renteniveau van januari (1,78%) en ligt dit met 1,57% op het laagste niveau van 2021.

Hypotheekrente voorlopig op huidig laag niveau

Van den Akker verwacht dat de concurrentie tussen geldverstrekkers groot zal blijven gezien de krapte op de huizenmarkt. “Nu het aantal hypotheektransacties afneemt, willen hypotheekverstrekkers zich niet uit de markt prijzen en zijn zij – hoewel hun marges onder grote druk staan – terughoudend met het verhogen van hun tarieven. Hierdoor zullen de verschillen tussen rentevaste periodes steeds kleiner worden. Ook verwachten we dat centrale banken hun ruime monetaire beleid zullen voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten. Hierdoor zal de hypotheekrente waarschijnlijk voorlopig op het huidige lage niveau blijven.”

10-jaars rente richting 1%

De gemiddelde 20-jaarsrente met NHG is gedaald van 1,43% in januari tot gemiddeld 1,36% in augustus. Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG ligt met 1,01% op het laagste punt van dit jaar. Het hoogste punt werd in januari bereikt (1,14%). Gezien de dalende hypotheekrentes zal het volgens De Hypotheker niet lang meer duren voor de gemiddelde10-jaarsrente onder de magische grens van één procent zakt. De gemiddelde 30-jaarsrente met NHG laat de sterkste daling zien en bedraagt nu 1,57% en ligt 0,21% lager dan in januari.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.