Column: ‘Samen zelfstandig Nederland in beweging houden’  

0

“Bij Movir zien we dat de impact van de coronacrisis op de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandigen groot is”, schrijft directeur Nicole Wiesehahn in haar column. “Samen met de adviseur kunnen we de verantwoordelijkheid nemen om zelfstandigen door lastige momenten heen te helpen.”

“Het begint met het signaleren en bespreekbaar maken.”

Auteur: Nicole Wiesehahn, Directeur Commercie bij Movir 

Nog steeds zijn we niet af van het virus dat ons allemaal al zo lang bezighoudt. De gevolgen van de crisis zijn voor iedereen anders. Als je kijkt naar werk en inkomen, zie je dat sommige sectoren hard zijn geraakt. Toch hoor je ook positieve geluiden. De economie herstelt veel sneller dan gedacht. De meeste zelfstandigen vonden manieren om de zaak in beweging te houden. Maar een belangrijke vraag is ook: ten koste van wat deden ze dat? Want bij Movir zien we dat de impact van de coronacrisis op de mentale en fysieke gesteldheid van zelfstandigen groot is.

Elkaar versterkende fronten

Als arbeidsongeschiktheidsverzekeraar helpen we onze klanten niet alleen met een uitkering als ze daar recht op hebben. We ondersteunen hen ook om mentaal en fysiek vitaal te zijn. Om te voorkomen dat ze uitvallen, of juist om snel en goed weer aan het werk te kunnen als ze toch arbeidsongeschikt raken. Onze experts die die begeleiding geven, zien dat veel zelfstandigen kampen met stress, een slechte nachtrust en een verstoorde energiebalans. Uit de Vitaliteitsmonitor die we deze zomer deden onder onze klanten, kwam verder naar voren dat veel zelfstandigen slechter voor zichzelf zijn gaan zorgen. Als je dan ook ziet dat 17% vaker last heeft van sombere stemmingen, dan gaat het op verschillende – elkaar versterkende – fronten niet goed.

Zelfstandig Nederland laten bewegen

Dat is alarmerend. Zelfstandig Nederland zorgt ervoor dat we als land vooruit blijven gaan, zowel economisch als maatschappelijk. Laten we daarom met zijn allen oog hebben voor deze mensen. Samen met de adviseur kunnen we de verantwoordelijkheid nemen om zelfstandigen door lastige momenten heen te helpen. Het begint met het signaleren en bespreekbaar maken. Want juist als je onder druk staat of het te druk hebt, zorg je vaak minder goed voor jezelf, terwijl je het dan het hardst kunt gebruiken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering draait om veel meer dan om een uitkering alleen. Zo houden we zelfstandig Nederland in beweging.

 

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2022.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.