Column: Je moet wel LEF hebben

0

Vraag mensen wat hun grootste angst is en ze zullen vaak zeggen; “Spreken in het openbaar”. Bij veel mensen breekt het angstzweet uit, alleen al bij de gedachte om voor een groep iets te moeten presenteren. Het is en blijft dan ook bijzonder dat we bij Stichting LEF (Leven en Financiën) iedere keer weer veel aanmeldingen voor de rol van gastdocent krijgen.

Als gastdocent begeleid je gastlessen voor studenten van mbo-scholen. Op het eerste gezicht misschien wel een extra uitdaging. Als niet-geoefend docent lessen over geld verzorgen voor studenten van 16 tot 24 jaar. De aannames en vragen vooraf zijn er zeker. “Gaan ze wel luisteren?” of “Het wordt vast een puinhoop.” Toch mogen we regelmatig een groep enthousiaste collega’s uit de financiële branche opleiden tot gastdocent.

Train-de-trainer gastles

De start is een training voor gastdocenten zelf. Tijdens deze train-de-trainer gastles raken de dan nog aspirant-gastdocenten in één dag vertrouwd met de leermiddelen en uiteraard met de lesstof. Dit is zeker geen saaie eeuwigdurende PowerPoint-presentatie. Net als bij de gastlessen voor de studenten maken we gebruik van de nieuwste mogelijkheden. Zo werken we vanuit LessonUp met polls, quizzen en (interactieve) filmpjes.

Deze hebben als doel in gesprek komen over geld en bewustwording creëren. Het bijzondere is dat tijdens deze train-de-trainer lessen vaak hetzelfde gebeurt als bij de daadwerkelijk gastlessen voor studenten: mensen gaan met elkaar in gesprek over geld en over hoe ze daarmee omgaan.

Wat iedere keer weer mooi is om te zien, is dat kwetsbaarheid, interesse en vertrouwen ervoor zorgen dat mensen écht met elkaar in gesprek gaan. Over hun financiële successen én over de blunders en de mindere ervaringen. Juist deze herkenbaarheid slaat een mooie brug tussen mensen. Ook op scholen gebeurt vaak hetzelfde. Juist als je weet dat je niet alleen staat, en dat veel mensen dezelfde ervaringen hebben, helpt dat om van elkaar te leren.

Optreden op scholen is dan ook bijna altijd een feestje. Een feestje waarbij je als gastdocent de studenten kunt helpen met je kennis en ervaring. En jezelf vaak ook heel veel leert van de studenten.

Magie

Tijdens de train-de-trainer gastles wordt wel eens de vraag gesteld of de studenten je als ‘oudere’ gastdocent wel serieus nemen. Dat doen ze zeker, als jij hun ook maar serieus neemt. Je kunt je natuurlijk opstellen als de alwetende docent die alles al weet en alles al heeft meegemaakt. Goede kans dat er dan geen match ontstaat. Maar durf je je juist als mens te laten zien, kwetsbaar en krachtig tegelijk, dan zul je zien dat er iets magisch gebeurt. Iets dat leeftijden overstijgt.

Heb jij LEF?

Heb je na het lezen van deze column van de gastdocenten Jan Willem van Rooij (a.s.r. medische dienst), Cem Kaya (a.s.r. pensioenen) en Paul Rijns (a.s.r. levensverzekeringen), ook zin gekregen om gastlessen te verzorgen?

De vraag vanuit scholen naar lessen die bijdragen aan bewustwording over geld is onverminderd groot. Meld je daarom nu aan op de website lefnet.nl. De mensen van LEF heten je graag van harte welkom tijdens een train-de-trainer gastles. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Paul Rijns op 06-10 55 73 47 of mail paul.rijns@asr.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.