Column – ‘Gefeliciteerd’ met je nieuwe huis

0

‘Gefeliciteerd’ zei ik tegen mijn broer. Na jarenlang zoeken kon hij eindelijk een huis kopen. Een mooie stap voor hem en zijn gezin. Maar waar feliciteerde ik hem eigenlijk mee? Ze hadden bijna al hun spaargeld gebruikt voor het overbieden en maximaal gefinancierd. En nu maar hopen dat de toekomst niet anders loopt dan gedacht. De oververhitte huizenmarkt zorgt ervoor dat de koper vooral kijkt naar de haalbaarheid nu.

“Het blijft een worsteling om de klant die in een ‘hoerastemming’ is, ervan te doordringen dat er risico’s zijn en het ooit mis kan gaan.”

Auteur: Guido Wassink, Manager Sales & Business Development bij BNP Paribas Cardif

Maar wat als je te maken hebt met scheiding, overlijden, arbeidsongeschiktheid of langdurige werkloosheid? De hypotheeklasten kunnen dan flink onder druk komen te staan. Helaas is dit voor veel huizenkopers de realiteit. Ik hoor het mijn broer nog zeggen: ‘Nou dan verkopen we het huis wel als het moet’. En wat lost dat op? We weten allemaal dat deze hoge huizenprijzen zomaar weer kunnen gaan dalen. Wat als hij dan zijn huis verkoopt? Grote kans dat hij dan met een flinke restschuld te maken heeft. En wat zijn je opties dan? Gaat hij met zijn gezin onder de brug zitten? Huren is meestal nog duurder en een andere woning kopen is niet eenvoudig als je arbeidsongeschikt, werkloos of net gescheiden bent.

Ik ken de cijfers en weet dus dat deze risico’s helaas veel vaker voorkomen dan gedacht wordt. De huidige coronapandemie maakt dit ook weer extra zichtbaar. Maar het blijft een worsteling om de klant die in een ‘hoerastemming’ is, ervan te doordringen dat er risico’s zijn en het ooit mis kan gaan. Gelukkig zie ik dat er in de markt steeds meer aandacht is voor de hypotheek gerelateerde risico’s en de betaalbaarheid van de hypotheeklasten in deze situaties. Wij als verzekeraar zoeken hiervoor continu de samenwerking op om dit onder de aandacht te blijven brengen. Juist in deze oververhitte huizenmarkt is het van essentieel belang dat consumenten zich bewust zijn van deze risico’s en de mogelijke gevolgen hiervan. Want een huis koop je om in te blijven wonen. Ook als het anders loopt.

 

Deze column werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2022.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.