‘Collectieve zorgverzekering in 2023 mogelijk 260 euro per jaar duurder’

0

Wie een collectieve zorgverzekering heeft, bijvoorbeeld via het werk, gaat volgend jaar flink meer premie betalen voor de basisverzekering. Dit blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De collectiviteitskorting wordt per 2023 namelijk afgeschaft.

“Dat scheelt gemiddeld 6,71 euro per maand op de basisverzekering. Daar bovenop komt nog de premiestijging van 15 euro per maand die het Kabinet voor 2023 verwacht. Zo kom je dus uit op gemiddeld 260 euro meer premie per jaar”, zegt financieel expert Amanda Bulthuis (foto).

Collectiviteitskorting vervalt

Geld.nl bekeek voor tien grote werkgevers in Nederland hoeveel korting zij nu bieden op de basisverzekering via hun collectiviteit. Meestal bieden de zorgverzekeraars 5% korting op de basisverzekering. Dit komt neer op ongeveer 6 tot 7 euro per maand. Die korting komt per 2023 te vervallen. Daarnaast verwacht het Kabinet dus dat de premies voor basisverzekeringen volgend jaar sowieso met gemiddeld 15 euro per maand stijgen.

Kritisch kijken

Het wordt voor volgend jaar dus nog belangrijker om kritisch te kijken of die collectieve zorgverzekering echt de voordeligste optie is. “Naast dat de korting vervalt, worden collectiviteiten vaak alleen aangeboden door grotere zorgverzekeraars die sowieso al een wat hogere premie hebben dan online labels. De kans is dus vrij groot dat je ergens anders een goedkopere basisverzekering vindt”, zegt Bulthuis.

Aanvullende verzekeringen

“Als mensen veel aanvullende zorg gebruikt, moeten ze een wat uitgebreidere afweging maken. Op aanvullende verzekeringen mogen zorgverzekeraars in 2023 nog wel collectiviteitskorting en extra vergoeding bieden. Dus als ze daar gebruik van maken en de eventuele extra kosten wegen daar tegenop, dan is dat natuurlijk ook een goede keuze”, zegt Bulthuis.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.