Collectieve vordering inzake boeterente afgewezen

0

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond reageren teleurgesteld op de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam in de boeterente-zaak tegen Delta Lloyd. De door de belangenorganisaties gewenste collectieve vordering werd door de rechter afgewezen.

De belangenorganisaties spanden de rechtszaak aan vanwege de in hun ogen onredelijke berekening van boeterentes aan klanten die hun hypotheek oversloten voor juli 2016. Via de zaak tegen Delta Lloyd wilden zij een principiële rechtelijke uitspraak afdwingen over de wijze waarop Delta Lloyd de boeterente bij hypotheken berekende vóór 14 juli 2016. De rechtbank zegt nu niet uit te sluiten dat woningeigenaren in individuele gevallen een te hoge boeterente hebben betaald, maar vindt de algemene voorwaarden van Delta Lloyd niet onredelijk.

AFM-richtlijn

Klanten die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben overgesloten worden na herberekening volgens de in 2017 gepubliceerde AFM-richtlijn gecompenseerd, als blijkt dat de betaalde boeterente te hoog is geweest. VEH en Consumentenbond willen echter dat ook consumenten die vóór die datum een te hoge boeterente hebben betaald worden gecompenseerd. De belangenorganisaties onderzoeken nu of er mogelijkheden zijn voor een hoger beroep.

Volksbank

Volksbank besloot eerder met terugwerkende kracht tot 2011 de te hoge boeterentes terug te betalen. Daarin zagen de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) hun kans schoon om ook bij andere banken de druk op te voeren om dit in hun ogen schoolvoorbeeld te volgen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.