Collectieve inkomensverzekeringen in de lift

0

De markt voor collectieve inkomensverzekeringen groeit in 2017 met 8%, terwijl de markt voor individuele inkomensverzekeringen juist licht daalt met 0,1%.

Dat voorspelt Baken Adviesgroep in het Marktrapport Inkomensverzekeringen 2017. Daarin zijn uitgebreide analyses gemaakt van de markten voor AOV, ziekteverzuimverzekeringen en WIA-verzekeringen. Volgens de analist groeien zowel de markt voor ziekteverzuimverzekeringen als voor WIA-verzekeringen naar verwachting.

De markt voor WIA-verzekeringen groeit het sterkst, door een sterke stijging van de premie in percentage van de loonsom. Die stijging komt door de samenvoeging van de WGA vast en WGA flex per 1 januari. De inschatting van Baken Adviesgroep is wel dat er in het MKB per saldo meer bedrijven naar het UWV terugkeren dan eigenrisicodrager blijven.

Eigenrisicodragers

Bij ziekteverzuimverzekeringen komt de groei voornamelijk uit de stijging van het gemiddelde loon en van het gemiddeld aantal werknemers per bedrijf. Er zijn ook steeds meer eigenrisicodragers voor de Ziektewet. Zij verzekeren zich alleen nog vrijwel niet, omdat het voornamelijk grote bedrijven betreft.

In deze markten speelt wet- en regelgeving volgens Baken een belangrijke rol. Een voorbeeld is de mogelijkheid om de verplichte loondoorbetaling voor MKB bedrijven terug te brengen van twee naar één jaar of mogelijk nog korter, die momenteel wordt onderzocht. “Dit kan potentieel grote invloed hebben op de markt”, aldus Baken Adviesgroep.

Volgens het rapport staat de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) onder druk. Terwijl het aantal zelfstandigen groeit, daalt de verzekeringsgraad al jaren, vooral bij zelfstandigen zonder personeel. Er zijn in de markt verschillende alternatieven voor het sluiten van AOV die in de ogen van zelfstandigen te duur is.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.