‘Cocktail aan maatregelen maakt verhuur onrendabel’

0

Makelaarskoepel NVM maakt zich ernstig zorgen over het politieke ingrijpen op de huurmarkt. “De politieke woede over de excessen van ‘huisjesmelkers’ in de vrije sector huurmarkt is door het kabinet vertaald in een stortvloed aan regelgeving voor investeerders, zowel particulier als institutioneel.”

Gezien de beweging die momenteel al gaande is, bestaat er volgens de NVM een zeer reëel risico dat tien- en wellicht honderdduizenden huurwoningen op termijn van de markt verdwijnen. “De maatregelen zijn funest voor de gehele Nederlandse woningmarkt. Het beleid zorgt op de iets langere termijn voor een snelle afname van het aantal beschikbare huurwoningen en voor het stokken van de doorstroming in de gehele Nederlandse woningmarkt met alle gevolgen van dien. Wij doen daarom een oproep aan minister De Jonge om, gezien het negatieve effect van de voorgenomen maatregelen, deze te heroverwegen”, aldus de NVM.

NVM vindt het goed dat de echte ‘huisjesmelkers’ worden aangepakt, maar vraagt de politiek om een evenwichtiger pakket aan maatregelen, zodat de goede verhuurders niet de dupe worden van de slechte. “En dat geldt ook voor de grote groep huurders die op dit segment zijn aangewezen.”

Huurwoningen worden verkocht

In een toelichting op de oproep schrijft de NVM: “Met ingang van 2024 wordt een groot gedeelte van de vrije sector onder strakke regels van huurbescherming gebracht en hoeven de huren niet langer enkel de inflatie te volgen, maar mogen ook gekoppeld worden aan de CAO-loonstijging. Vooruitlopend daarop ging per 1 januari 2023 de overdrachtsbelasting voor woningbeleggers al omhoog naar 10,4% en zijn de fiscale regels in box 3 dusdanig aangescherpt dat investeren in huurwoningen onaantrekkelijk en vaak zelfs verliesgevend is geworden.”

In combinatie met de gestegen rente is het volgens de NVM voor vrijwel alle middenhuurwoningen bij afloop van de huurovereenkomst nu rendabeler om ze te verkopen dan opnieuw te verhuren. “Onze makelaars constateren dit door het hele land en maken zich ernstig zorgen over de gevolgen die dit met zich meebrengt”, aldus de NVM is een toelichting.

Doorstroming beperkt

Daarnaast verwacht de NVM dat de doorstroming ernstig wordt beperkt als de maatregelen doorgaan. “Huurders in de vrije sector krijgen straks te weinig prikkels om te verhuizen omdat hun huren worden gereguleerd. Dat stokt de doorstroming, waardoor vele studenten en starters ‘stil’ komen te staan in hun woon- en arbeidscarrière en senioren houden hierdoor grote koopwoningen bezet. Een ander zeer onprettig neveneffect is dat (particuliere) beleggers terughoudender worden op de woningmarkt. Dit zet een rem op de nieuwbouw in dit segment en legt mede hierdoor hele gebiedsontwikkelingen lam.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.