CNV wil eenmalig verduurzamingsbudget in alle cao’s

0

Een concreet bedrag van minimaal 2.000 euro in cao’s opnemen, als eenmalige uitkering voor het energiezuiniger maken van woningen. Vakbond CNV pleit voor deze vorm van een warmtebonus, die door Achmea en ABN Amro al wordt uitgekeerd aan werknemers.

De warmtebonus moet geen vervanging worden van een loonsverhoging, maar een aanvulling. CNV: “De werkgever stelt een bedrag ter beschikking, dat binnen een maand wordt vergoed aan de werknemer die een duurzaamheidsmaatregel heeft getroffen. De afhandeling moet zoveel mogelijk via de werkgever verlopen. Werknemers die hun huis verduurzamen dienen de facturen via personeelszaken in. Daar vindt de check plaats of het budget daadwerkelijk voor verduurzaming is ingezet. Wij pleiten voor een simpel systeem en geen extra belastingregels of complexe controlemechanismes”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Belastingvrijstelling

Ook pleit het CNV voor meer belastingvrijstelling op de warmtebonus. “De werkkostenregeling biedt voor veel werkgevers soelaas: die staat dit jaar op 3% van de loonsom. Maar extra vrijstelling is nodig, om iedere werknemer de mogelijkheid te bieden zijn of haar huis te verduurzamen. Het zou mooi zijn als het kabinet daar snel mee over de brug komt. Niets doen en miljoenen mensen in de kou laten staan, kost de maatschappij immers veel meer aan verzuimkosten en gezondheidsschade.”

Geldzorgen

Een kwart van de werkenden heeft steeds meer moeite om hun rekeningen te betalen, blijkt uit recent CNV-onderzoek. “22% heeft voor het eerst in hun leven te maken met geldzorgen. De helft maakt zich zorgen of ze in de toekomst hun rekeningen kunnen betalen”, aldus Fortuin. “Werken is geen garantie meer tegen armoede. Het CNV zet zich in voor structureel hogere lonen, maar niet iedere werkgever compenseert de inflatie volledig. Een eenmalige uitkering, bedoeld om je huis energiezuiniger te maken, kan op lange termijn flink renderen. Bedrijven als Achmea en ABN Amro verlenen hun medewerkers nu al een warmtebonus. Wij zetten in op meer navolging van deze goede voorbeelden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.