CNV: ‘Pensioenfondsen moeten zo snel mogelijk indexeren’

0

Pensioenfondsen moeten zo snel mogelijk indexeren. Hiervoor pleit het CNV naar aanleiding van de publicatie van de nieuwe dekkingsgraden.

“De dekkingsgraden staan historisch hoog. Tegelijkertijd keldert de koopkracht van senioren naar beneden door de hoge inflatie. Tientallen leden melden zich bij ons omdat ze financieel klem zitten. Daarom willen wij dat pensioenfondsen nu zo snel mogelijk indexeren. Met deze dekkingsgraden is daar alle reden toe”, zegt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.

Extra pensioenuitkering

Eerder indexeren is mogelijk nu de algemene maatregel van bestuur (AMvB) van kracht gaat dit jaar. Dit maakt indexeren met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 nu mogelijk vanaf 105 in plaats van 110%. Fey: “Veel pensioenfondsen zitten nu ver boven de 105%. Uitstel van indexatie is daarmee niet langer uit te leggen. Met deze wetgeving ligt er voor veel gepensioneerden een extra pensioenuitkering in zicht dit najaar en is er voor pensioenfondsen geen excuus meer om dit uit te stellen.”

Hard nodig

Fey: “Voor iemand die 1000 euro bruto pensioen per maand krijgt, betekent 2% indexatie 240 euro per jaar extra. Nu de energierekening stijg en brandstof en boodschappen duurder worden, is dit extra geld hard nodig voor veel gepensioneerden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.