CNV: Anw is het brood op de plank

0

Het CNV keert zich tegen de voorgenomen plannen van het kabinet om de Anw-uitkering verder te versoberen. De vakbond luidt de noodklok en pleit juist voor uitbreiding van de Anw. Aannames in een beleidsevaluatie van het kabinet zouden op diverse punten op drijfzand zijn gebaseerd.

“Dit kabinet neemt een voorschot op een versobering van de Anw. Dat zou een drama zijn voor veel nabestaanden”, aldus Patrick Fey, vicevoorzitter van het CNV. “Het kabinet doet de aanname dat vrijwel iedereen een nabestaandenpensioen via het pensioenfonds kan opbouwen of zichzelf kan verzekeren. Waardoor de Anw, een overheidsuitkering, steeds overbodiger zou worden. Ons onderzoek wijst juist uit dat miljoenen Nederlanders niets opbouwen.”

Geen nabestaandenpensioen

Het onderzoek van Maurice de Hond onder 2.400 werkenden is uitgevoerd in opdracht van het CNV. Van de ondervraagde werkenden stelt 26% dat de partner geen nabestaandenpensioen opbouwt, 20% weet niet of de partner een nabestaandenpensioen heeft. Slechts de helft weet zeker dat de partner een nabestaandenpensioen opbouwt. Daarnaast denkt 20% niet rond te kunnen komen als de partner overlijdt, 14% weet niet of hij/zij rond kan komen bij het overlijden van de partner.

Verkeerde afslag

“Een paar miljoen Nederlanders bouwt dus geen nabestaandenpensioen op, of ze weten niet of de partner dit opbouwt. En als mensen het niet weten, is er vaak niets geregeld, blijkt in de praktijk. Ons heil alleen in het private nabestaandenpensioen zoeken is daarom een verkeerde afslag die we zeker niet moeten maken”, aldus Fey. Hij stelt eveneens vast dat het aantal mensen dat een Anw krijgt, nu al zeer laag is.

Een Anw-uitkering ontvang je nu alleen als je kinderen onder de 18 verzorgt, of als je minstens voor 45% arbeidsongeschikt bent. “Veel mensen die hun partner verliezen, vallen hierdoor al buiten de boot. Het aantal mensen dat nu een Anw ontvangt is dan ook sinds 1996 gedaald van ruim 180.000 naar 28.000 in 2019. Het zijn vaak mensen boven de 50 die hun partner verliezen. Veel van hen voldoen niet aan deze criteria. Hen wacht dus een armoedeval na het overlijden van de partner.”

Onvoorwaardelijke Anw-uitkering

Het CNV pleit al langer voor een onvoorwaardelijke Anw-uitkering van 1.200 euro per maand, 3 jaar lang en voor iedereen die in Nederland zijn partner verliest. Kostenplaatje volgens de vakbond: jaarlijks rond de 225 miljoen euro. “Maar daarmee wordt een armoedeval voorkomen voor mensen die in een schrijnende situatie zijn beland. Wij verwachten dat dit bedrag op termijn weer wordt terugverdiend: meer zekerheid over een tijdelijk inkomen voorkomt dat mensen ziek worden en voor langere tijd uitvallen”, aldus het CVN.

Tweede pijler

Momenteel wordt door kabinet en sociale partners nagedacht over de vormgeving van het nabestaandenpensioen in het pensioenstelsel, zowel in de eerste als in de tweede pijler. Van die tweede pijler heeft het CVN geen hoge pet op. “De tweede pijler heeft de afgelopen 20 jaar niet voldoende kunnen voorzien in een goed nabestaandenpensioen. Bovendien biedt de tweede pijler geen oplossing voor de twee miljoen flexwerkers en zzp’ers die Nederland inmiddels telt. Nabestaanden van deze groep hebben vaak geen aanspraak op een uitkering uit de tweede pijler. Gezien de schrijnende situatie waar duizenden Nederlanders in verkeren na het overlijden van hun partner, pleiten wij voor een verbetering van de Anw.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.