CIS Referentietool biedt uitkomst bij rampen

0

De Stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) en het Verbond van Verzekeraars hebben met de nieuwe CIS Referentietool (CRT) een verwijsinstrument gecreëerd waarmee bij grote calamiteiten eenvoudig kan worden achterhaald waar een persoon of object is verzekerd.

Verzekeraars en gevolmachtigden kunnen vanaf eind augustus gebruik maken van de CIS Referentietool. Dankzij dit nieuwe instrument hoeven niet alle verzekeraars hun administratie te raadplegen om na te gaan of zij een polis hebben op naam van een van de slachtoffers; alleen de betrokken maatschappij krijgt een bericht. Hierdoor kunnen verzekeraars bij calamiteiten sneller handelen. Bij grote calamiteiten duurt het nu soms even voordat verzekeraars weten of hun klanten (of de nabestaanden) slachtoffer zijn en of ze dus in actie moeten komen.

Om de privacy van de verzekerden te waarborgen, maar ook in verband met de commerciële gevoeligheid van klantdata, krijgt alleen het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) van het Verbond toegang tot de database.

Bij zwaarwegend algemeen belang

De CRT wordt alleen ingezet als sprake is van een zwaarwegend algemeen belang. Naast grote calamiteiten kan het daarbij ook gaan om opsporing en vervolging in strafzaken, of om veiligheids- en integriteitskwesties. In die gevallen draait het veelal om de vraag bij welke maatschappij een verdachte of juist het slachtoffer is verzekerd. Naast de afdeling Veiligheidszaken van verzekeraars of gevolmachtigden kunnen daarom ook publieke en private organisaties zoals de politie, de FIOD, de Belastingdienst en Stichting Salvage een beroep doen op de CRT.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.