CIS-database aangepast na Kifid-uitspraak

0

Pechhulp als gevolg van een eigen gebrek van het voertuig wordt niet meer opgenomen als claimmelding in de CIS-database. Aanleiding voor het besluit van de Stichting CIS is volgens het Verbond van Verzekeraars een Kifid-uitspraak waarin een pechhulpabonnement gezien wordt als verzekering.

De verzekerde in kwestie kon niet bij een nieuwe verzekeraar terecht omdat hij in het verleden drie keer een beroep heeft gedaan op pechhulp en alle drie de gevallen in de CIS-database geregistreerd zijn.

Na de Kifid-uitspraak op 21 januari 2020 heeft Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem) een quickscan uitgevoerd bij motorrijtuigverzekeraars. Daaruit bleek dat ‘naar alle waarschijnlijkheid’ maar twee verzekeraars pechhulp als een claimmelding registreren. Het gaat hierbij om pechhulp als gevolg van een eigen gebrek aan het voertuig, zoals een lege accu of een lekke band. De twee verzekeraars zijn vervolgens verzocht om bestaande registraties te verwijderen en geen toekomstige pechhulpverzoeken meer te registreren.

Andere vormen van hulpverlening, die vaak via een schadeaangifteformulier in gang worden gezet, worden doorgaans door alle motorrijtuigverzekeraars geregistreerd als claimmelding.

CIS databank

In de CIS databank zijn zo’n 18 miljoen registraties van de aangesloten deelnemers opgenomen. De databank wordt maandelijks 1,2 miljoen keer geautomatiseerd bevraagd. Daarnaast raadplegen maandelijks 7.300 gebruikers de databank gemiddeld 170.000 keer handmatig. Op basis van CIS-informatie worden volgens de stichting dagelijks duizenden beslissingen genomen. Bij het opsporen van verzekeringsfraude zijn de CIS data in 9 van de 10 gevallen de basis voor de start van een onderzoek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.