Checklist scheiden Belastingdienst

0

Aan het eind van de zomervakantie piekt het aantal beëindigde relaties. De Belastingdienst constateert dat door ex-partners veel fouten worden gemaakt bij het regelen van belasting- en toeslagenzaken.  Daarom is het vandaag de campagne ‘Voor wie verder wil, maar niet samen’ gestart.

Daarmee wil de Belastingdienst mensen die uit elkaar gaan wijzen op het belang om belasting- en toeslagenzaken tijdig te bespreken en te regelen. “We zien bijvoorbeeld ex-partners met een koophuis, die bij de belastingaangifte beiden de hypotheekrente volledig aftrekken”, vertelt John van Vliet, projectleider doelgroep Scheiden bij de Belastingdienst. “Ook stellen mensen veel vragen over wat zij moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Met de campagne willen wij hen helpen belastingzaken goed en op tijd te regelen. Onze scheiden-checklist biedt hier concrete handvatten voor. Daarnaast adviseren wij mensen met een voorlopige aanslag deze aan te passen en niet te wachten tot de aangifteperiode van het jaar daarop.”

In 2018 werden 2.446 geregistreerde partnerschappen verbroken en 30.339 echtscheidingen uitgesproken.

Scheiden-checklist

Centraal in de campagne staan het platform belastingdienst.nl/scheiden en de persoonlijke scheiden-checklist. Deze checklist geeft, na het beantwoorden van een aantal vragen, een overzicht van fiscale zaken die mensen moeten regelen als ze uit elkaar gaan. Die aanpassingen zorgen ervoor dat belastingen en eventuele toeslagen aansluiten op de nieuwe situatie.

Ook heeft de Belastingdienst een aantal praktische tips voor ex-partners die in het verleden samen de belastingzaken deden. Die moeten op korte termijn een aantal praktische zaken in orde maken:

  1. Zorg voor het exclusieve gebruik van de eigen DigiD.
  2. Controleer op welk rekeningnummer toeslagen of belastingteruggaven worden ontvangen en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Geef een adreswijziging door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.
  4. Maak een persoonlijke scheiden-checklist.
  5. Bespreek een eventueel fiscaal partnerschap voor de Belastingdienst voor de rest van het kalenderjaar. Wie hiervoor kiest, mag bij de jaarlijkse belastingaangifte nog één keer de inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen.
  6. Vraag bij het inschakelen van een professional zoals een advocaat of mediator, ook afspraken over belasting- en toeslagzaken vast te leggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.