Check de uitvaartpolis na verhuizing

0

Monuta toont opnieuw enorme verschillen aan in de graf- en crematiekosten per gemeente. Zo kost een graf in Groningen 7.306 euro, terwijl Losser hiervoor ‘slechts’ 733 euro in rekening brengt. Een crematie kost in Amsterdam 406 euro, maar Berkelland en Zutphen rekenen hiervoor 985 euro.

De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Kosten voor het begraven en grafrechten spelen hierbij namelijk geen rol. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en 85 crematoria.

Provincies

Gemiddeld kost een crematie in Nederland 747 euro. In de provincies Utrecht, Limburg en Zeeland zijn de kosten gemiddeld het laagst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de kosten gemiddeld het hoogst. Een gemeentelijk graf in Nederland kost gemiddeld 3.094 euro. Particuliere begraafplaatsen zijn vaak goedkoper dan gemeentelijke begraafplaatsen. In Zuid-Holland zijn consumenten gemiddeld gezien het meeste geld kwijt aan een graf, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland.

De goedkoopste begraafplaatsen zijn te vinden in Limburg, gevolgd door Noord-Brabant en Friesland. Dat betekent overigens niet dat meer mensen in deze provincies kiezen voor een begrafenis. In 2018 werd 87% van de overleden inwoners van Limburg gecremeerd. In geen enkele andere provincie was het percentage zo hoog, stelt Monuta vast.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.