CFO stelt kostenreductie voor klantbelang

0

Digitale transformatie staat bij 62% van de CFO’s pas een jaar of korter op de agenda. Voor 51% is daarbij het verlagen van de kosten de hoofreden om hiermee te starten. Het uiteindelijk verbeteren van de klantbeleving wordt met 32% het minst vaak genoemd als reden.

Dit blijkt uit de FinTech Barometer 2019, het jaarlijkse onderzoek van fintech-bedrijf Onguard. In de barometer van 2019 is onder andere onderzocht in hoeverre de ruim 300 deelnemende finance professionals gebruik maken van (realtime) data en wat ze verwachten van de toekomst.

Ruim de helft van de ondervraagde CFO’s (56%) geeft daarin aan dat de digitale transformatie gaat zorgen voor veel minder banen op de arbeidsmarkt. Alleen al vanwege die uitkomst noemt Bert van der Zwan, CEO bij Onguard, het opvallend dat de digitale transformatie bij het gros van de organisaties pas een jaar of korter op de agenda staat. “Dit verklaart waarom veel bedrijven nog niet toe zijn aan het verbeteren van de customer experience met behulp van de digitale transformatie. Om buiten te winnen, moet je als organisatie binnen beginnen. Wanneer intern alle processen op orde zijn, is het voor een organisatie tijd om naar buiten te kijken en de ervaringen van klanten naar een hoger niveau te tillen.”

Bedrijven zijn wakker geschud

Ruim een kwart van de CFO’s (28%) geeft aan dat hun eigen afdeling het verst is met de digitale transformatie. Alleen de IT-afdeling is verder, aldus ruim een derde van de CFO’s (37%). Ruim drie kwart van de CFO’s (77%) geeft ook aan al samen te werken met een innovatieve fintech-startup of is zelf volop bezig innovatieve financiële software te ontwikkelen. De reden om samen te werken met een fintech-bedrijf is voor CFO’s met name om de facturatie makkelijker te maken, zodat er sneller wordt betaald (71%).

Van der Zwan: “De financiële wereld is wakker geschud door de komst van talloze disruptieve fintech-bedrijven die de digitale transformatie ademen. Toch blijft 7% van de ondervraagde CFO’s doen wat ze altijd al deden: vooral niet werken met een fintech-startup.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.