CFD wil rol bij Actieplan Consumentenkeuzes

0

Minister Hoekstra heeft 28 oktober de Tweede Kamer geïnformeerd over het Actieplan Consumentenkeuzes. Doelstelling van de minister is dat consumenten minder intuïtief en meer overwogen keuzes gaan maken bij het aanschaffen of wijzigen van financiële producten. Zo hoopt de minister financieel kwetsbare consumenten sterker te maken.

Financieel dienstverleners spelen volgens de minister bij advies en voorlichting een cruciale rol. De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) was dan ook aanvankelijk zeer verbaasd dat de financieel dienstverlener geen rol was toebedeeld om een bijdrage te leveren aan dit plan. CFD heeft haar visie hierover dan ook aan het Ministerie van Financiën kenbaar gemaakt.

De financieel dienstverlener is van oordeel dat het Actieplan Consumentenkeuzes haaks staat op de door de minister aangezwengelde discussie over actieve provisietransparantie. Beleid dat aan de ene kant zoekende is naar vernieuwende manieren om consumentenkeuzes makkelijker te maken en aan de andere kant beleid dat het voor de consument nodeloos ingewikkeld maakt, dat zal zichzelf in de praktijk tegenwerken. CFD heeft zich in dit kader dan ook nogmaals uitgesproken tegen actieve provisietransparantie en tegelijkertijd de minister dringend verzocht om ook de financieel dienstverlener te betrekken bij het Actieplan Consumentenkeuzes.

Het ministerie van Financiën heeft positief gereageerd op de oproep van CFD om financieel dienstverleners te betrekken bij het Actieplan Consumentenkeuzes. Financieel dienstverleners die met behulp van gedragsinzichten consumenten keuzeomgevingen willen verbeteren zijn van harte welkom om zich aan te melden bij het Actieplan. CFD vindt dat hiermee recht wordt gedaan aan de brede maatschappelijke positie die financieel dienstverleners innemen en het klantbelang dat zij voorstaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.