CFD wil politieke erkenning nadelig effect provisieverbod

0

In een brief aan de Vaste Commissie voor Financiën vraagt CFD de volksvertegenwoordiging de nadelige effecten van het provisieverbod te erkennen en daarnaast te onderzoeken hoe men deze effecten kan opheffen.

In het onderzoek zou een vrije toegang tot financieel advies als uitgangspunt moeten worden genomen, schrijft CFD tot slot. “Als blijkt dat advies minder toegankelijk is geworden en daarmee de financiële positie van consumenten is verslechterd, dan zou invoering van een transparante en maatschappelijk verantwoorde provisieregeling, voor complexe financiële producten, serieus overwogen kunnen worden.”

Begrotingstekort door onderverzekering

Volgens CFD heeft het provisieverbod en de door de overheid gewenste cultuurverandering geleid tot een verandering van het consumentengedrag. “Consumenten zijn zich bewuster geworden van de kosten voor financieel advies en stellen hierdoor zaken uit. De effecten van onderverzekering of het geheel onverzekerd zijn zullen zich meer gaan manifesteren en uiteindelijk door de maatschappij gedragen moeten worden. Het begrotingstekort zal hierdoor oplopen.”

Onafhankelijk advies wordt schaars

Ook de gevolgen van het provisieverbod voor de adviseur komen ruim aan bod in de brief. Aangekaart wordt onder andere dat het door de politiek beloofde gelijke speelveld ter compensatie voor het provisieverbod tot op heden niet is gerealiseerd. “Hierdoor ondervindt het advieskantoor oneerlijke concurrentie van directe aanbieders die hun producten onder het provisievrije tarief in de markt zetten. Hierdoor kunnen bepaalde financiële diensten niet meer uit en heeft menig advieskantoor de service beperkt of geheel afgestoten.

Sinds de introductie van het provisieverbod daalt het aantal financiële adviesbedrijven met zo’n 300 per jaar en deze daling is nog niet tot stilstand gebracht. De werkgelegenheid komt hierdoor in gevaar. Op termijn zal het verder wegvallen van onafhankelijke financiële adviseurs grote nadelige gevolgen voor de consument hebben, die immers voor zijn financiële advies primair afhankelijk zal zijn van de verzekeraars die de producten leveren en die dus per definitie niet onafhankelijk zijn.”

Evaluatie provisieverbod

CFD schrijft de brief aan de Vaste Commissie voor Financiën ter voorbereiding op de evaluatie van het provisieverbod voor complexe financiële producten in 2017.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.