De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) vraagt in een open brief aan de politiek aandacht voor haar zorgen over het provisieverbod op complexe financiële producten en hoe de financiële adviessector een wezenlijke bijdrage kan leveren aan een financieel veiligere samenleving.
Voorzitter Edwin Herdink (foto): “Ongeveer tien jaar geleden is door de politiek de fiscale aftrekbaarheid van financieel advies beperkt tot uitsluitend advies/bemiddeling bij hypotheken. Door het provisieverbod op complexe financiële producten is tegelijk ook gesubsidieerd (gratis) advies verdwenen. De branche werkt nu op uurtje/factuurtje basis en factureert rechtstreeks aan consumenten. De gevolgen van deze besluiten zijn ingrijpend. De markten voor pensioenadvies, vermogens -en spaaradvies en advies over de financiële risico’s bij overlijden zijn, vooral in de midden en lagere inkomensklassen, compleet ingestort.”
Luxe
“Proactief integraal financieel advies is vooral een luxe voor de top 10% inkomens geworden. Hierdoor zijn inmiddels miljoenen consumenten zich niet meer bewust van de financiële risico’s die ze lopen. Dat wordt ook al zichtbaar in de markt. Het pensioen blijkt vaak te laag om de vaste lasten goed te kunnen betalen, we zien steeds vaker onderverzekering bij uitvaartkosten en gedwongen verhuizingen na overlijden partner, omdat er een inkomen wegvalt waar geen solide verzekeringsdekking tegenover staat. Dit laatste is vooral nijpend, omdat er voor de langstlevende partner ook geen huurhuis beschikbaar is en een koopwoning op één inkomen onhaalbaar blijkt.”
Kosten
“Daarom roept CFD alle politici op om een lans te breken voor een nieuwe vorm van financiering van financieel advies. Een vorm waarbij de verzekeraars (bijvoorbeeld uit een algemene pot) een vergoeding aan consumenten betalen voor een onafhankelijk financieel advies én waarbij de kosten van financieel advies weer aftrekbaar worden in de IB-aangifte. Daarnaast kunnen onafhankelijk financieel adviseurs met vaste bedragen werken voor een basisadvies (met AFM-adviesleidraden als uitgangspunt) voor de verschillende adviesgebieden. Om bijvoorbeeld 4 miljoen huishoudens een basisadvies te kunnen geven voor de genoemde adviesterreinen is een totale investering nodig van zo’n 3,6 miljard euro over een periode van 5 jaar (afhankelijk van capaciteit netwerk van financieel adviseurs), dus ongeveer 720 miljoen per jaar. Het belangrijkste deel daarvan (65%) komt uit de adviesvergoedingen die verzekeraars/aanbieders betalen uit een algemene pot waar een consument aanspraak op kan maken. Om de zaken in perspectief te zetten, de winst van alleen Nationale Nederlanden was in 2020; 3,3 miljard euro.”
Lees hier de gehele tekst van de open brief
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.