CEO Floor van Workum van Vista naar Unigarant

0

Op 1 juni start Floor van Workum als nieuwe CEO bij Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB. Op dit moment is zij CEO van Vista Hypotheken en hoofd Energietransitie Retail bij Rabobank. Van Workum wordt tevens lid van het ANWB-directieteam en directievoorzitter UVM en Reis en Rechtshulp.

Van Workum: “Een nieuwe omgeving maar met veel van dezelfde thema’s.”

Naast CEO stond Floor van Workum als oprichter ook aan de wieg van het vier jaar geleden gelanceerde hypotheeklabel Vista Hypotheken, een dochteronderneming van Rabobank. Daar begon ze na haar studie Kunstgeschiedenis haar loopbaan als trainee. Binnen de centrale organisatie van Rabobank is Van Workum als Hoofd Energietransitie Retail onder andere verantwoordelijk voor het programma ‘Bankier van de energietransitie’. Een innovatieprogramma dat is gericht op productontwikkeling op het snijvlak van bankieren en energie. Doelstelling is de energietransitie versnellen en nieuwe businessmodellen creëren die rendement opleveren. In het bijzonder ook maatschappelijk rendement en een bijdrage aan het klimaat.

Sectorcollectief Duurzaam Wonen

Als frontrunner op gebied van Duurzaam Wonen was Van Workum eveneens initiatiefnemer van het in 2020 opgerichte Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Een krachtenbundeling van geldverstrekkers, intermediairs, opleiders en andere instanties om de verduurzaming van de Nederlandse koopwoningmarkt te versnellen. De missie om alle hypotheekadviseurs in Nederland op te leiden tot Adviseur Duurzaam Wonen is inmiddels volbracht. Met de opgedane kennis kunnen adviseurs het onderwerp verduurzamen van de eigen woning uitlichten in al hun adviesgesprekken met huizenkopers en woningbezitters. Daarmee spelen zij een belangrijke rol in het versnellen van de vergroening van het woningbestand.

Overstap naar ANWB en Unigarant

Met haar brede kennis van het hypothekendomein en haar ambitie te komen tot een snelle vergroening van het woondomein, is de sectoroverstap die Van Workum nu maakt verrassend. Bij Unigarant volgt zij Peter Siewers op, die sinds 1 januari directeur is van ANWB Hulpverlening. Van Workum: “Na 13 jaar Rabobank begin ik aan een nieuwe uitdaging in de verzekeringswereld. Die wereld en de mobiliteitssector zijn relatief nieuw voor me, maar ik zie veel bekende thema’s. Bijvoorbeeld de vraag hoe je rendement combineert met maatschappelijke impact. De behoefte om de jongere generaties te binden, maar ook buiten bestaande kaders te innoveren en nieuwe businessmodellen ontwikkelen. En dat alles op een duurzame manier, waardoor we klimaatverandering tegen gaan.

Unigarant heeft de afgelopen jaren al laten zien dat innovatie en maatschappelijke relevantie hand in hand kunnen gaan. Denk bijvoorbeeld aan ANWB Veilig Rijden, de autoverzekering gericht op het verbeteren van verkeersveiligheid. Ik heb er veel zin in om de komende jaren samen aan de toekomst van Unigarant en de ANWB te werken.”

Hypotheeksector moet groene stappen blijven zetten

Van Workum is een belangrijke aanjager geweest voor de vergroening van de hypothekensector. Een klus die nog lang niet klaar is, vertelde ze onlangs in InFinance. Van Workum: “Nederlandse woningen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Om dat doel te halen zal de hele sector in de versnelling moeten. Laat de buitenwereld zien hoe je de gemaakte klimaatafspraken voor jezelf denkt te gaan realiseren. Er wordt veel gedaan, maar het is simpelweg niet genoeg. Ook Vista als relatief nieuwe speler op de markt moet nog flink aan de bak om de klimaatdoelstellingen en -afspraken voor 2030 en 2050 te halen.”

Van Workum is een verbinder en trekt graag samen met partijen op om impact te maken. Juist die samenwerking is nodig om vaart te maken met de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Van Workum: “De klimaatdoelen bereik je als bedrijf niet alleen, dat kan alleen als de hele hypotheekketen van geldverstrekker tot adviseur en alles daartussen gezamenlijk optrekt. Alleen dan maak je voldoende impact om ergens uit te komen.”

50 jaar Unigarant

Dit jaar viert Unigarant haar 50-jarige bestaan. In november 1971 besluit ANWB om ‘Garant’ op te richten. Als verzekeraar van de ANWB kan Garant alle schades afhandelen en de verzekeringen beheren. Het ging in die tijd vooral om fiets-, auto- en reisverzekeringen. Op 2 januari 1972 wordt Garant omgedoopt tot Unigarant. De ANWB verkoopt haar eerste fietsverzekering echter al in 1894. Wel beperkt tot een dekking voor schade na een ongeluk. Zeven jaar later volgde de uitbreiding met een diefstaldekking. Voor de distributie van haar producten en diensten werkt Unigarant samen met onafhankelijke verzekeringsadviseurs, reisbureaus en tweewielerspecialisten.

Geldverstrekker, hoe groen is jouw hypotheekportefeuille?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.