Centralisatie slecht voor regionale werkgelegenheid

0

Vakbond FNV Finance maakt zich zorgen om de trend van centralisatie in de banken- en de verzekeringssector die gaande is. De vakbond wil nu dat de sector, naast het behoud van werkgelegenheid, ook regionale effecten beter afweegt bij het sluiten van kantoren of afdelingen.

Het bericht van ABN Amro dat er 300 banen verdwijnen in het klantencontactcenter in Zwolle, valt slecht bij Fred Polhout, bestuurder FNV Finance. “Een voorbeeld waar de bank het eigenbelang voor dat van haar medewerkers stelt. De stelling van de bank dat deze medewerkers wel ‘kunnen uitwaaieren naar andere kantoren’ is niet realistisch. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk naar een enorme reistijd kunnen gaan uitkijken als ze een baan bij de bank willen behouden. Vooral in het klantencontactcenter in Zwolle werken veel mensen parttime, dus in hoeverre is de verhouding werktijd versus reistijd realistisch?”

Onrust

Volgens Polhout maken medewerkers in de sector zich zorgen om het verlies van de regionale werkgelegenheid. Zo kondigde Achmea eerder al aan haar kantoren in Zwolle, De Meern en Leusden op termijn te sluiten. Ook het Generali-kantoor in Diemen zal na de overname door a.s.r. haar deuren sluit. En er heerst angst om verlies van werkgelegenheid bij DFZ in Friesland na de fusie met Achmea, zegt Polhout. “Verhuizen is voor veel medewerkers geen optie en de onrust is groot over hun toekomst.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.