Verplichte oriëntatie op voorzorgsmaatregelen arbeidsongeschiktheid

0

Uit onderzoek van Centraal Beheer blijkt dat veel ondernemers niet zijn voorbereid op arbeidsongeschiktheid.

De verzekeraar pleit dan ook voor een verplichting voor startende ondernemers om zich te oriënteren op voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid.

Startende ondernemers slecht voorbereid

Een kwart van de ondernemers blijkt volgens een onderzoek van Centraal Beheer niet te zijn voorbereid op arbeidsongeschiktheid. Onder startende ondernemers is dit zelfs 43%. De financieel dienstverlener ziet regelmatig wat voor vervelende gevolgen dit kan hebben en doet daarom de oproep: maak het oriënteren op voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid verplicht voor startende ondernemers.

Directeur Jack Hommel van Centraal Beheer ligt toe: “We weten dat 1 op de 8 ondernemers arbeidsongeschikt wordt. Tegelijkertijd blijkt uit ons onderzoek dat maar liefst de helft van de ondernemers het risico op arbeidsongeschiktheid onderschat. Ook weten we dat slechts 37% het langer dan 2 jaar financieel kan overbruggen als zij nu arbeidsongeschikt raken”.

Door je vooraf goed te oriënteren op verschillende voorzorgsmaatregelen, weet je tegen welke problemen je aan kunt lopen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Een voorbeeld wat Centraal Beheer ziet is dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen, waardoor er extra zorgen bijkomen. Van de ondernemers die geen voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid getroffen hebben, geeft 43% aan dat zij dit heroverwegen op het moment dat dit onderwerp besproken wordt.

Belangrijke rol weggelegd voor KvK

Centraal Beheer wil dat partijen, zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel, startende ondernemers standaard gaan wijzen op de voorzorgsmaatregelen die zij kunnen treffen voor arbeidsongeschiktheid. De Kamer van Koophandel adviseert nu al ondernemers over wat er komt kijken bij het opstarten van een onderneming. Je oriënteren op voorzorgsmaatregelen voor arbeidsongeschiktheid is daarbij een logische aanvulling volgens de financieel dienstverlener.
Verzekeraars, banken, onafhankelijke adviseurs en andere aanbieders moeten standaard proactief startende ondernemers duidelijk informeren over de mogelijkheden en risico’s omtrent arbeidsongeschiktheid. Jack Hommel ziet dit als een bijsluiter bij financiële producten voor startende ondernemers rondom arbeidsongeschiktheid.

AOV Online Advies

Om dit kracht bij te zetten, introduceert de verzekeraar het AOV Online Advies. Dit is een online adviestool waar ondernemers in 30 minuten door een aantal vragen heenlopen en vervolgens een adviesrapport ontvangen, gericht op hun situatie. De ondernemer kan dan met dit advies een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Een AOV is niet altijd de beste oplossing. Hommel raadt dan ook aan om binnen je netwerk na te gaan hoe anderen het hebben geregeld of informatie in te winnen bij je bank of een onafhankelijke adviseur.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.