CCV en Cyra gaan samen ten strijde tegen cybercrime

0

Het CCV en Cyra willen mkb-ondernemers digitaal weerbaarder maken en ze helpen hun informatiebeveiliging te ontwikkelen en certificeren, tot aan ISO 27001.

Met dat doel tekenden Patrick van den Brink van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en Evelien Bras van Stichting Cyra een samenwerkingsconvenant. Ze willen samen de criteria en de methode van Cyra voor cybersecurity van bedrijven tot een open landelijke standaard brengen en het beheer van de bewezen laagdrempelige Cyra-aanpak onderbrengen bij het CCV.

Informatiebeveiliging

Cyra biedt bedrijven een instap- en groeimodel voor informatiebeveiliging in de vorm van self-assessment en certificatie. Bras: “Hiermee kunnen bedrijven stap voor stap toewerken naar certificatie volgens ISO 27001, de norm voor informatiebeveiliging. Dit is belangrijk omdat informatiebeveiliging een steeds grotere rol gaat spelen in aanbestedingen en in de toeleveringsketen. Opdrachtgevers eisen dat opdrachtnemers hun informatiebeveiliging op orde hebben en cybersecurityrisico’s hebben afgedekt. Met certificatie volgens de Cyra-criteria kunnen opdrachtnemers dat aantonen.”

Krachten bundelen

Het groeimodel voor informatiebeveiliging van Cyra kan volgens beide partijen een belangrijke bijdrage leveren aan versterking van de cyberweerbaarheid van het bedrijfsleven. Om het model een stap verder te brengen is Cyra van mening dat het in een open markt moet kunnen worden toegepast. Het CCV heeft daarmee inmiddels 20 jaar ervaring. In de komende maanden werken ze een plan van aanpak uit dat ertoe moet leiden dat vanaf januari 2025 een certificatieschema onder beheer van het CCV beschikbaar is.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.