CBS: ‘Hypotheekschuld is grootste schuldenpost van huishoudens’

0

Het totale vermogen van alle huishoudens in Nederland bedroeg op 1 januari 2019 1.669 miljard euro, opgebouwd uit 2.519 miljard euro aan bezittingen en 850 miljard aan schulden. Verreweg de grootste schuldenpost bestaat uit hypotheekschuld, maar liefst 84%. Eigenwoningbezit is met 57% het grootste vermogensbestanddeel.

Door een verbetering in de Vermogensstatistiek is het vermogen naar boven bijgesteld. Dat meldt het CBS op basis van herziene cijfers van de Vermogensstatistiek.

Eigenwoningbezit

Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning in 2019. Het eigenwoningbezit is sinds 2008 vrij constant. De eigen woning vormde in 2019 met 57% van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben daardoor grote invloed op het vermogen van huishoudens. Daarna volgen het aanmerkelijk belang (15%) en bank- en spaartegoeden (12%).

Hypotheekschuld

De hypotheekschuld is met 84% de grootste schuldenpost van huishoudens. Ongeveer de helft van de huishoudens had in 2019 een hypotheekschuld, met een doorsnee waarde van 160.000 euro. Ruim een derde van de huishoudens had overige schulden, zoals schulden voor consumptieve doeleinden, rood staan, belasting- en toeslagschulden. Dit soort schulden wordt sinds 2011 beter waargenomen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.