CBS: ‘Forse toename aantal scheidingen’

0

Het aandeel gescheiden inwoners in Nederland steeg in tien jaar tijd met bijna 18%. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens Independer lopen veel mensen na een scheiding vast in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek.

Flevoland spant de kroon en heeft, met een percentage van 10,2%, het hoogste percentage gescheiden inwoners binnen de provinciegrenzen. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).

Opvallend genoeg nam het aandeel gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met Noord-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners op 7,6% ligt.

In slechts drie gemeenten; Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aandeel gescheiden inwoners. In de rest van Nederland nam het percentage toe. Vooral in de noordelijke gemeenten, zoals Emmen.

Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.