CBS: ‘Aantal werklozen licht gestegen’

0

Het aantal werklozen kwam in mei 2022 uit op 323.000. Dat is 3,3% van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage valt daarmee iets hoger uit dan in april, toen dit 3,2 was. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen wel nog met 4000 per maand.

Meer mensen gingen in mei op zoek naar werk. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 40.000 per maand toe naar 9,6 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind mei 165.000 lopende WW-uitkeringen.

Geen betaald werk

In mei hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn, of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 23.000 per maand afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

UWV: daling WW-uitkeringen

Eind mei telde UWV 165.000 lopende WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen met ruim 10.000 (-5,8%) ten opzichte van april 2022. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen met bijna 85.000 (-34,0%) gedaald. Het aantal beëindigingen van de WW is voor de vierde keer op rij hoger dan het aantal nieuwe uitkeringen. 5%).

Meer mensen op zoek naar werk

De lichte toename van de werkloosheid in mei hing vooral samen met een toegenomen toestroom uit de niet-beroepsvolking. Meer dan in de voorgaande maanden gingen mensen die niet tot de beroepsbevolking behoorden aan het werk of op zoek naar werk. Daardoor nam zowel het aantal werkenden als het aantal werklozen toe. Gemeten over een langere periode (van drie maanden) is de trend nog steeds dat de werkloosheid daalt. Bij het aantal werkenden zette de groei van de afgelopen twee jaar door. In het afgelopen jaar was de toename vooral sterk bij jongeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.