CBS: ‘Aantal vergunde nieuwbouwwoningen 3% lager’

0

In het derde kwartaal van 2022 werd voor 14.600 te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 3% minder dan in het derde kwartaal van 2021. De omzet in de bouw was in het derde kwartaal van 2022 9,4% hoger dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen was elk kwartaal in 2022 lager dan in 2021. Tot nu toe is in 2022 voor 48.100 te bouwen woningen een vergunning afgegeven, ruim 12% minder dan in dezelfde periode in 2021. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot aan realisatie is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, zoals het omzetten van kantoren in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten

De vergunde bouwkosten voor woningen daalden ten opzichte van het derde kwartaal van 2021 met ruim 1% naar bijna 3,5 miljard euro. De bouwkosten voor de bouw van nieuwbouwwoningen waren met bijna 2,8 miljard euro vrijwel gelijk aan die van voorgaand jaar (bijna -1%). De bouwkosten voor de verbouw van woningen daalden met ruim 2% tot 707 miljoen euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.