Cas Verhage: ‘Draai Hoekstra dient klantbelang niet’

0

“Het is alsof Wopke Hoekstra de financieel adviseur een bekeuring geeft, terwijl directe aanbieders hen met 180 km per uur inhalen”, zo beschrijft Cas Verhage van Nh1816 zijn gevoel over de provisiedraai van de demissionair minister van Financiën. “De financieel adviseur begint met 2-0 achterstand.”

‘Nominale provisie (mondeling) van te voren exact communiceren is lastig uitvoerbaar, wellicht zelfs onmogelijk.’

De met Nh1816 samenwerkende financieel adviseurs kregen gisteren een opiniestuk toegestuurd waarin de verzekeraar ingaat op de kamerbrief van minister Hoekstra over actieve provisietransparantie. Cas Verhage: “In het kort: de provisie op schadeverzekeringen moet door de adviseur vooraf nominaal per product aan de klant worden gecommuniceerd (schriftelijk of mondeling), omwille van het bespreekbaar maken (en claimen) van de beoogde dienstverlening door de klant. Met dat laatste is niks mis maar de vorm stel ik ter discussie. Verschillende analogieën over voetbal en een ongelijk speelveld schieten door mijn hoofd. Mijn conclusie is helder, sportieve deelname op een gelijk speelveld wordt de financieel adviseur onmogelijk gemaakt.”

Prijsconcurrentie is een sterker mechanisme

Verhage stelt (bij herhaling) vast dat Hoekstra hiermee een niet bestaand probleem probeert op te lossen en vreest dat hierdoor aannames, misinformatie, dwalingen en keuzes zullen ontstaan, die uiteindelijk niet in het belang van de consument zijn. “Ik vind het ook interessant om te weten wat de bakker overhoudt aan mijn heel bruin, maar als ik vind dat zijn brood te duur is of niet de kwaliteit is die ik zoek, dan ga ik naar de volgende. Prijsconcurrentie is een sterker mechanisme dan provisietransparantie. De marges op schadeverzekeringen zijn gering en wil de consument niet voor de diensten van de adviseur betalen dan zal een voordeliger alternatief worden gezocht. Er is voldoende keuzevrijheid voor de consument”, aldus Verhage.

‘Rechtstreeks werkende verzekeraars worden bevoordeeld en daarmee wordt een goed functionerende bestel omvergegooid. Wat volgt?’

Lees hier de volledige visie van Cas Verhage aangaande actieve provisietransparantie

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.