Cao Zorgverzekeraars in slotfase

0

Er is een akkoord bereikt over een nieuwe Cao voor de Zorgverzekeraars. Onderdeel daarvan is een structurele verhoging van de lonen: 0,5% per 1 oktober 2016, 1,5% per 1 januari 2017 en nog een keer 1,5% per 1 oktober 2017. De cao loopt van 1 juli 2016 tot en met 1 juli 2018.

Vakorganisaties leggen het Cao onderhandelingsresultaat nu voor aan hun leden. Naar verwachting is de uitkomst van deze raadpleging op 5 augustus 2016 duidelijk . Het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland heeft deze week al ingestemd met het onderhandelingsresultaat. De Cao voor de Zorgverzekeraars is van toepassing op circa 6.000 werknemers werkzaam bij CZ, Menzis, Zorg en Zekerheid, De Friesland, DSW en Eno.

Discussie over verouderde wachtgeldregeling

Tijdens de looptijd van de Cao wordt gezocht naar alternatieven voor de inmiddels twintig jaar oude wachtgeldregeling. Het versterken van de duurzame inzetbaarheid van de medewerker zal daarbij een belangrijke rol spelen. De wachtgeldregeling kan tijdens de looptijd van de cao al buiten werking worden gesteld als werkgevers en vakorganisaties dat in een sociaal plan overeenkomen.

Flexibele werktijden en toeslagen

De cao-partijen willen graag dat zowel medewerkers als werkgevers in staat zijn flexibel te werken en dat medewerkers meer invloed krijgen op de te werken uren. Zorgverzekeraars kunnen nu al een pilot starten voor medewerkers die in een rooster werken. Bij de pilot kan de in de Cao geregelde systematiek van toeslagen voor werken op onregelmatige uren buiten werking gesteld worden. Medewerkers kunnen zich bij de pilot inschrijven voor uren waarop zij willen werken.

Toeslagen worden verleend voor het werken op de moeilijk te vervullen tijdstippen. Die tijdstippen hoeven niet per se overeen te komen met de tijdstippen waarover medewerkers nu toeslagen krijgen. Afgesproken is dat de pilot kostenneutraal wordt uitgevoerd en dat er voor een adequate bezetting wordt gezorgd.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.