Cao-lonen vorig jaar minder hard gestegen

0

De cao-lonen zijn in 2021 met 2,1% gestegen. In 2020 was die stijging nog 2,9%. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers. In de eerste helft van 2021 lag de cao-loonstijging met 2,2% lager dan in het jaar ervoor; in de tweede helft werd dat nog lager, namelijk 1,9%.

Het jaarcijfer van de consumentenprijzen wordt pas 11 januari bekend, maar in de eerste elf maanden van 2021 lag dit gemiddeld 2,4% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Uitgaande van dat percentage, zijn de cao-lonen volgens de voorlopige cijfers dus ongeveer 0,3% minder gestegen dan de consumentenprijzen.

De voorlopige cijfers over 2021 zijn gebaseerd op 88% van de cao’s waaruit de CBS-statistiek is opgebouwd.

Sectoren

Van alle drie de cao-sectoren zijn in 2021 de cao-lonen bij de overheid het minst gestegen (1,8%). Bij de gesubsidieerde instellingen stegen de lonen het meest, namelijk met 2,5%. In 2020 was de overheid nog de sector met de grootste loonstijging (3,2%).

De loonstijging was het hoogst in de bedrijfstak overige dienstverlening (3,4%). Onder deze bedrijfstak vallen onder meer belangenorganisaties, wasserijen en de uitvaartbranche.

De cao-lonen van de werknemers in de bedrijfstak horeca stegen in 2021 het minst (0,3%). Dit komt volgens het CBS voornamelijk door de horeca-cao, die in 2021 met een jaar verlengd is onder gelijke voorwaarden. Hierbij zijn de loontabellen alleen aangepast voor het wettelijk minimumloon. De cao-lonen van de werknemers in de bedrijfstak horeca stegen in 2021 het minst (0,3%). Dit komt volgens het CBS voornamelijk door de horeca-cao, die in 2021 met een jaar verlengd is onder gelijke voorwaarden. Hierbij zijn de loontabellen alleen aangepast voor het wettelijk minimumloon.

Contractuele loonkosten

De contractuele loonkosten, de cao-lonen plus werkgeverspremies, stegen met 1,9% in 2021. Hiermee ligt de ontwikkeling van de contractuele loonkosten onder die van de cao-lonen. Dit komt volgens het CBS voornamelijk door een verlaging van de WW-premie met ingang van augustus. Daartegenover werden in 2021 de WAO/WIA-(basis)-premie en de bijdrage werkgeversheffing Zorgverzekeringswet (ZVW) verhoogd. Ook is de werkgeverspremie pensioen (waaronder die van de grote pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn) in totaliteit gestegen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.