Campagne duurzaam schadeherstel a.s.r.

0

a.s.r. is een campagne gestart om klanten bewust te maken van de bijdrage die zij aan het milieu kunnen leveren door bij schade te kiezen voor een duurzaam herstel. “Nog vaak wordt bij schade in huis gekozen om alles te vervangen, terwijl dat niet nodig is. Dat is belastend voor het milieu”, zegt de verzekeraar.

Schade in en om het huis wordt volgens a.s.r. vaak nog hersteld door het hele product te vervangen of te repareren met nieuwe onderdelen. “Hella de Weger, manager Merk & Positionering bij a.s.r.: “We leven in een weggooimaatschappij. Als iets stuk is zijn we snel geneigd om het te vervangen. Maar goed voor het milieu is het bepaald niet.”

Als voorbeeld noemt ze een houten vloer met waterschade. “Meestal is slechts 10% beschadigd, maar wanneer de hele vloer wordt vervangen, wordt een keten in gang gezet die zeer belastend is voor mens en milieu. Het kappen van bomen, zagen van planken, verschepen, inpakken en uiteindelijk het vervoer naar de winkel. Buiten het zicht van de consument worden veel grondstoffen en energie verbruikt. Je staat versteld van het verschil in CO2-uitstoot wanneer je kiest tussen herstellen of vervangen van schade.”

Onderzoek CE Delft

Onderzoeksbureau CE Delft heeft de klimaatimpact van het herstel van een aantal schades gemeten, waaronder die van de waterschade aan een hardhouten parketvloer. Maar ook een inbraakschade aan een raamkozijn en schade aan een stenen keukenblad. Uit het onderzoeksrapport blijkt onder andere dat reparatie van schade van 1 cm2 aan een stenen keukenblad van 2,4 m2 voor het klimaat 6 keer beter is dan dat het hele blad vervangen wordt. Dat is vergelijkbaar met de productie van 1.022 plastic PET flesjes van een halve liter. Het repareren van 1 m2 parketvloer is volgens de onderzoekers voor het klimaat ongeveer driemaal beter dan het vervangen van 40 m2 parketvloer.

“Daarnaast is herstellen vaak veel minder gedoe voor de klant”, zegt De Weger. “In onze nieuwe campagne willen we consumenten bewust maken van de keuze die zij bij a.s.r. hebben om schade duurzaam te laten herstellen in plaats van vervangen.” De verzekeraar streeft ernaar dat op termijn 80% van alle schades duurzaam wordt hersteld.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.