Calcasa ziet groot prijsverschil op wijkniveau

0

In veel steden bestaan op wijkniveau grote verschillen in woningprijzen, zo blijkt uit onderzoek van Calcasa. In sommige Amsterdamse en Haagse wijken betaal je zelfs gemiddeld vier keer meer voor een woning dan in andere wijken binnen dezelfde gemeente.

Amsterdam en Den Haag zijn de grootste uitschieters in dit onderzoek. Van de 15 grootste gemeenten in Nederland hebben er 9 een duurste wijk waar de gemiddelde huizenprijs meer dan het dubbele is van de goedkoopste wijk. Wil je in Amersfoort in de wijk De Berg Noord wonen, dan ben je daar gemiddeld 870.000 euro voor kwijt. Echter, als je wel in Amersfoort wilt wonen, maar een stuk goedkoper, dan kan dat ook voor een derde daarvan in de wijk Liendert. Hier ligt de gemiddelde huizenprijs op 275.000 euro. Ook in Haarlem is het verschil tussen de Europawijk (€ 280.000) en het Haarlemmerhoutkwartier (€ 705.000) aanzienlijk. Dat de ene wijk de andere niet is, zal niemand verbazen.

Randstad verlaten

Landelijk gezien blijven de prijsverschillen enorm. Wie bijvoorbeeld in Amstelveen wil wonen, zal terechtkomen in een wijk waar de gemiddelde woningprijs altijd hoger is dan in bijvoorbeeld Eindhoven. In de goedkoopste wijk van Amstelveen, het Keizer Karelpark, ligt de gemiddelde woningprijs op 470.000 euro. Dit is een bedrag waar de duurste wijk van Eindhoven, de Laak, met een gemiddelde woningprijs van 445.000 euro niet aan komt. Dit beeld bevestigt volgens Calcasa het beeld dat al langer bestaat: een aantal steden – met name in het westen – zijn onbetaalbaar geworden voor de meeste huizenkopers. Er staan in veel gemeenten dus best nog wel betaalbare woningen te koop, maar dan moeten kopers wellicht wel hun verwachtingen ten aanzien van de locatie bijstellen.

Ook in kleinere gemeenten

Naast de grote gemeenten zijn er ook genoeg kleinere gemeenten met een groot verschil tussen de goedkoopste en duurste wijk. Deventer is volgens Calcasa een relatief goedkope gemeente waar het verschil tussen Rivierenwijk en Bergweide (€ 165.000) en Diepenveen (€ 485.000) toch aanzienlijk is. In het duurdere De Bilt is het relatieve verschil ongeveer even groot als in Deventer. De gemiddelde huizenprijs ligt hier echter wel een stuk hoger. In de wijk De Bilt Oost is de gemiddelde huizenprijs 415.000 euro, maar in Bilthoven Noord ligt dit ver boven een miljoen euro. Hier zal een koper gemiddeld meer dan 1.190.000 euro moeten neerleggen voor een woning.

De twee duurste wijken in Nederland, Aerdenhout in Bloemendaal en Zuidwestelijk deel der gemeente in Wassenaar zijn met respectievelijk 1.370.000 euro en 1.345.000 euro meer dan twee keer zo duur als de goedkoopste wijk in die gemeenten. Buiten de Randstad zijn de verschillen tussen de goedkoopste en duurste wijk het grootst in de stedelijke gemeenten Leeuwarden, Groningen en Zwolle. Dit prijsverschil is vooral sterker in het noorden van het land.

Verschil neemt iets af

Door de tijd heen bezien merkt Calsasa op dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste wijk iets aan het afnemen is. “In 2009 was het ongewogen gemiddelde – waarbij alle gemeenten dus even zwaar meewegen – van het prijsverschil nog meer dan 44%. Inmiddels ligt dit percentage op iets boven de 41%. Dit betekent dat gemiddeld de duurste wijk in een gemeente ongeveer 41% duurder is dan de goedkoopste wijk. Zoals eerder gezegd, zijn Den Haag en Amsterdam hier dus de uitschieters met percentages van boven de 400%.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.