Calamiteitenregeling bij onwerkbaar weer

0

De Tweede Kamer ziet mogelijkheden voor het behoud van een calamiteitenregeling bij onwerkbaar weer. Daarmee kunnen werkgevers tijdens bijvoorbeeld strenge vorst voor hun werknemers terugvallen op een werkloosheidsuitkering. Een motie hiertoe van CDA en ChristenUnie kreeg brede steun. Alleen de PVV stemde tegen.

Met de komst van de nieuwe wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) zou de oude laagdrempelige regeling verdwijnen. Partijen als de ondernemersorganisatie voor schoonmaak- en glazenwassersbedrijven OSB, Koninklijke Metaalunie en UNETO-VNI hadden minister Koolmees in hun reacties op de internetconsultatie Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gevraagd de regeling onwerkbaar weer te behouden. Kamerleden Eppo Bruins (CU) en Pieter Heerma (CDA) dienden gezamenlijk een Kamermotie in om in overleg met sociale partners te komen tot één laagdrempelige calamiteitenregeling.

Geen inkomsten meer

In een toelichting schrijft OSB: “Voor bijvoorbeeld glazenwassersbedrijven kan dat grote gevolgen hebben. Bij een langdurige vorstperiode kan het voortbestaan van bedrijven in gevaar komen, buiten de schuld van bedrijven of werknemers om. Als er buiten niet gewerkt kan worden, valt de omzet van een glazenwassersbedrijf volledig weg. Vaak is er geen vervangend werk voorhanden. Een calamiteitenregeling maakt het mogelijk deze periode voor werknemers en ondernemers financieel te overbruggen. Voor werknemers betekent het dat zij hun loon krijgen doorbetaald als de weersomstandigheden werken onmogelijk maakt.

WW-premie werkgevers

OSB staat een regeling voor waarbij de WW-premie door de werkgevers in de bedrijfstak zelf wordt betaald.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.