Burgerlijke stand is geen notaris

0

Het wetsvoorstel dat mensen in staat stelt om met slechts een formuliertje via de ambtenaar van de burgerlijke stand alsnog in algemene gemeenschap van goederen te kunnen trouwen, zorgt binnen de notariële beroepsgroep voor onrust.

Met het nieuwe wetsvoorstel ‘Wegnemen notariskosten bij Algehele Gemeenschap van Goederen’ van minister Dekker kan men zonder tussenkomst van de notaris het nieuw ingevoerde systeem van beperkte gemeenschap omzeilen. Het bestuur van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vindt dit erg onwenselijk. Volgens hen komt hiermee de rechtsbescherming van de burger in het geding. “De beperkte gemeenschap is er nu juist gekomen om mensen te beschermen tegen schulden van hun partner die voor het huwelijk zijn ontstaan. Daarnaast zorgt dit voorstel voor maatschappelijke verwarring: eerst is er een nieuw basisstelsel en twee maanden later volgt daar al een wijziging op.”

Onverstandig

Ook vindt het KNB-bestuur het zeer onverstandig om dit door ambtenaren van de burgerlijke stand te laten afhandelen. “Het gaat om een besluit met verstrekkende juridische gevolgen. Ambtenaren van de burgerlijke stand hebben onvoldoende juridische kennis om hierover goede voorlichting te geven.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.