Bureauwaardering officieel geaccepteerd door NRVT

0

De Centrale Raad van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) kiest voor het model Bureauwaardering. als acceptabel alternatief product om de banken van dienst te kunnen zijn, wanneer per 1 juli de huidige modelmatige waardebepaling definitief ook bij een LTV onder de 90% niet meer volstaat voor het verstrekken van een bancaire hypotheek.

Brancheverenigingen NVM, VBO en Vastgoedpro zeggen blij te zijn met dit besluit. “Waar voorheen banken op basis van slechts een modelwaarde konden financieren, dient er met ingang van 1 juli een oordeel geveld te worden door een bij het NRVT ingeschreven taxateur. Die beslist of een modelwaarde wordt goedgekeurd of afgekeurd. Een dergelijke methode mag uitsluitend gebruikt worden ten behoeve van financieringen tot maximaal 90% van de LTV. Hiermee wordt er recht gedaan aan de kennis en kunde van de taxateurs van Nederland.”

Verantwoordelijkheid

“Door dit besluit is er een product aan de markt toegevoegd dat tegemoet komt in de kosten en tegelijkertijd ervoor zorgt dat de taxateurs hun verantwoordelijkheid kúnnen nemen. Modelmatige waarderingen zijn een hulpmiddel bij taxaties, maar zijn (nog) niet betrouwbaar genoeg om zonder tussenkomst van een fysieke taxateur definitief de waarde van een object vast te stellen. Het besluit om de modelwaardering te vervangen door de Bureauwaardering is wat ons betreft het enige juiste”, aldus de brancheverenigingen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.