Bunq wint hoger beroep in witwas-rechtszaak tegen DNB

0

Bunq wint witwas-rechtszaak tegen DNB. Eerder dit jaar daagde de bank DNB voor de rechter over in hoeverre nieuwe technologieën ingezet mogen worden in witwasbestrijding. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt Bunq grotendeels in het gelijk.

Ali Niknam, oprichter en CEO van Bunq: “Nog nooit eerder sleepte een bank de toezichthouder voor de rechter over een zodanig fundamentele kwestie. Banken lossen onenigheden met de DNB bij voorkeur op achter de schermen. Wij zagen echter de nadelige consequenties voor onze eigen gebruikers en voor de stabiliteit van de gehele sector indien we ons zouden schikken naar de anti-witwasaanpak van DNB, in onze ogen verouderd en ineffectief. Wij pleiten al jaren voor een witwasbeleid dat moderne technologie, zoals kunstmatige intelligentie, gebruikt om risico’s efficiënter aan te pakken.”

Moderne technologie

De rechtbank heeft een uitspraak gedaan over de rol die moderne technologie moet spelen om witwaspraktijken effectief aan te kunnen pakken. Waar DNB stond op het toepassen van eenzijdige zelfrapportage van rekeninghouders, een systeem dat rust op de eerlijkheid van witwassers, pleitte Bunq voor het gebruik van onder andere machine learning om witwaspraktijken tegen te gaan. De rechtbank heeft de onlinebank op deze principiële punten gelijk gegeven. Niknam: “Het is een historische dag. De rechtbank heeft vandaag de weg vrijgemaakt voor vooruitgang.”

DNB overstag

Nog voor de uitspraak ging DNB zelf onlangs overstag: een maand voor de uitspraak van de rechter pleitte de toezichthouder in een publiekelijk rapport voor een efficiënter witwasbeleid. De toezichthouder stuurde daarmee aan op een andere aanpak waarin zij gebruik wil maken van bepaalde technologische innovaties, zoals machine learning.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.