Bunq spaartegoeden omgezet in hypotheken

0

Om aan de wens van de eigen klanten tegemoet te komen investeert internetbank Bunq een deel van het gestalde spaargeld in hypotheken. Via Venn Hypotheken is inmiddels de eerste 100 miljoen euro omgezet in vastgoedtransacties. Daarbij kiest Bunq duidelijk voor investeren in veilige hypotheken.

Bunq is in 2012 door Ali Niknam (CEO) opgericht met als belangrijkste doel de traditionele banksector radicaal te veranderen. Twee jaar later ontving de online bank een banklicentie van De Nederlansche Bank (DNB). Inmiddels is Bunq actief in 30 Europese landen. Bunq gebruikers bepalen zelf of ze hun geld (deels) veilig bij de Europese Centrale Bank (ECB) willen stallen, in Europese staatsobligaties steken of via de Bunq-app willen inzetten in meer risicovollere categorieën. De laatste categorie is nog niet zo lang beschikbaar als keuze.

Stallen ECB kost geld

Tot eind 2018 had Bunq bijna al het geld van haar klanten bij de Europese Centrale Bank gestald. Die stalling is met een negatieve vergoeding echter een kostenpost geworden. Via een keuzemenu in de Bunq-app konden gebruikers daarom aangeven of ze open staan ​​voor andere – meer risicovollere -bankproducten zoals bijvoorbeeld persoonlijke leningen aan Europese particulieren, groene leningen of hypotheken. Een deel van hen gaf toestemming te investeren in hypotheken, zo blijkt nu. En daar is door Bunq gehoor aan gegeven.

Veilige hypotheken

Tegenover het Financieele Dagblad (FD) laat Bunq vandaag weten dat de eerste 100 miljoen euro aan vastgoedtransacties inmiddels op de balans van de bank staat. Venn Hypotheken is verantwoordelijk voor de selectie binnen de voor Bunq op maat gemaakte beleggingspropositie. Venn is onderdeel van NN Investment Partners (NNIP), de vermogensbeheerder van NN Group. In het FD laat een woordvoerder van NNIP weten dat Bunq onder andere eist dat circa twee derde van de door Venn-hypotheken geselecteerde hypotheken onder NHG-garantie valt. Bij de overige hypotheken waarin wordt geïnvesteerd, moeten klanten eigen geld meenemen. De maximale hypotheeksom van deze hypotheken bedraagt 80% van de woningwaarde.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.