Buitenlandse risicodragers rammelen aan de poort

0

“Onder adviseurs is er een groeiende kritiek op de dienstverlening van verzekeraars, met name over het gebrek aan de wil en mogelijkheden om maatwerk te leveren. Maar ook over het dalende niveau van verzekeringstechnische kennis bij de medewerkers en de trage afhandeling van verzoeken.”

Na deze constatering door Levent Türkmen tijdens het eigen jaarcongres (foto) op de Nyenrode Business Universiteit, voorspelde de SUREbusiness-directeur dat wanneer Nederlandse verzekeraars hun prestaties niet verbeteren, een steeds groter deel van de premie naar buitenlandse risicodragers zal gaan.

Beroep van schadebehandelaar upgraden

Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur Bureau DFO, sprak tijdens het congres juist zijn verbazing uit over het feit dat op dit moment het beroep van schadebehandelaar op een financieel advieskantoor nog maar een geringe status heeft. Er is volgens hem geen eigen beroepsvereniging, beperkte gespecialiseerde vakliteratuur en beperkte gerichte opleidingen. Ook het vergoedingsmodel voor werkzaamheden in het kader van schadebehandeling noemde hij als voorbeeld om voor heroverweging in aanmerking te komen, indien men ook op dit gebied tot verdere professionalisering wil komen.

“Per dag wordt er door de sector circa 20 miljoen euro uitgekeerd. In de overgrote meerderheid van de gevallen wordt correct uitgekeerd waar de verzekerde recht op heeft. Echter er zal altijd een foutmarge zijn van een paar procent. Of er worden beslissingen genomen waar je, in alle integriteit, verschillend over kunt oordelen.” Verzekeraars en adviseurs hebben volgens Oosterbaan dan ook een gezamenlijk belang bij kwalitatief goed opgeleide schadebehandelaars op financieel advieskantoren.

Nieuwe volmachten

Tijdens haar jaarcongres maakte de serviceprovider bekend het afgelopen jaar het aanbod te hebben uitgebreid met acht nieuwe verzekeraars, te weten Liberty, Starstone, Markel, HDI, Fatum, China Taiping, Samenwerking Glas en Anker. SUREbusiness is gespecialiseerd op het gebied van zakelijke schadeverzekeringen. Het beschikt inmiddels over 20 volmachten en 300 aangesloten financieel advieskantoren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.