Buitenland aast op Nederlands spaargeld

0

Steeds meer buitenlandse banken betreden de Nederlandse spaarmarkt. Vooral op de markt voor lange termijn deposito´s is een stijging waarneembaar in het aantal producten dat wordt aangeboden door aanbieders die buiten het Nederlandse Depositogarantiestelsel de markt betreden.

Dit stelt MoneyView in hun Special Item over sparen. In 2017 is het totale aantal aanbieders van lange termijn deposito´s (LTD) op de Nederlandse spaarmarkt gestegen tot 32. Hiervan zijn er 13 afkomstig uit het buitenland of hebben hun oorsprong in het buitenland. Tezamen bieden deze 13 partijen inmiddels bijna de helft (17) van alle LTD op de Nederlandse spaarmarkt aan.

Nederlandse depositogarantiestelsel

Deze producten vallen lang niet altijd onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Voorbeelden daarvan zijn Argenta (Belgische collectieve garantieregeling), Bigbank (Estse Tagatis Fond) en ICBC (Fonds de garantie des dépôts Luxembourg). Bij deze garantiestelsels wordt net als in Nederland tot 100.000 euro per rekeninghouder vergoed. Lloyds Bank valt onder het Britse Financial Services Compensation Scheme, dat een vergoeding kent van 85.000 GBP.

Hogere rente in het buitenland

De toename van het aantal buitenlandse aanbieders is volgens MoneyView deels te verklaren door de komst van een internationale marktplaats voor spaardeposito’s. Hierin brengen partijen spaarders en banken over de landsgrenzen bij elkaar. “Doordat de rentetarieven in het buitenland hoger liggen, worden spaarders verleid hun geld in deze deposito’s te stoppen. Zo zijn binnen een tijdsbestek van een jaar LTD op de Nederlandse spaarmarkt verkrijgbaar uit onder andere Italië, Kroatië, Portugal en Tsjechië. Het is dan ook niet uitgesloten dat dit aantal nog zal toenemen de komende tijd. Vooral nu de rentetarieven in Nederland maar blijven dalen en er in andere landen een hogere rente kan worden verkregen”, aldus MoneyView in het Special Item.

Gestage rentegroei

Enkele Nederlandse aanbieders geven – na vijf jaar van renteverlagingen – sinds begin dit jaar een iets hogere rentevergoeding op lange termijn deposito´s. De rente op direct opvraagbare spaartegoeden laat echter nog nauwelijks beweging zien. De gemiddelde rentes voor deposito´s met looptijden van 1, 2 en 5 jaar bedragen momenteel respectievelijk 0,49%, 0,59% en 0,80%. Dat is iets minder dan een derde lager dan een jaar geleden. De gemiddelde direct opvraagbare spaarrekening vergoedt 0,36%, een halvering ten opzichte van vorig jaar. Of de stijgende trend bij LTD doorzet, blijft op dit moment onzeker en vooralsnog blijft sparen dan ook nog onrendabel, aldus MoneyView.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.